Hronika

Detalji akcije "Pero": Prikriveni istražitelj za 30 dana "završio" fakultet

Detalji akcije "Pero": Prikriveni istražitelj za 30 dana "završio" fakultet
Foto: N.N. | Detalji akcije "Pero": Prikriveni istražitelj za 30 dana "završio" fakultet
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Tajna akcija "Pero", u kojoj je juče uhapšeno 20 osoba zbog slučaja izdavanja lažnih diploma, trajala je četiri mjeseca i korištene su posebne istražne radnje i četiri prikrivena istražitelja bila su uključena u obrazovni proces škola te su tako danima pratili način rada osumnjičenih u nezakonitim radnjama.

Prije samog hapšenja prikriveni istražitelj je kupio fakultetsku diplomu, za koju mu je trebalo svega 30 dana "studiranja" i radilo se o diplomi Ekonomskog fakulteta, dok je za srednjoškolske diplome trebalo svega pet do 10 dana.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala je Tužilaštvu USK na dalje postupanje 11 lica koja su uhapšena u okviru "Pera", akcije koja je provedena u srijedu u saradnji sa drugim policijskim agencijama u BiH.

Nakon što budu ispitani, očekuje se da za njih bude zatražena mjera pritvora. Tokom akcije "Pero" uhapšeno je 20 osoba, a devet osumnjičenih, koji su u ovoj fazi istrage pristali na saradnju, nakon kriminalističke obrade pušteno je na slobodu. Također, izdato je pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja sa 1.078.234 KM, saopšteno je iz SIPA.

Riječ je o novčanim sredstvima na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica. U saopštenju se dodaje da su tokom ove akcije prekjuče izvršeni pretresi na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Podsjećamo, osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. do danas pronalazili lica i istima za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u periodu od posljednjih pet mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma.

U akciji je uhapšen i nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) Admir Hadžipašić. On je vlasnik i suvlasnik Međunarodne visoke škole i Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus" u Cazinu, koje su bile predmet pretresa.

Samo u posljednje tri godine ukupan prihod Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus" iz Cazina iznosio je više od 4,6 miliona maraka. Pored Hadžipašića, uhapšen je i suvlasnik pomenute škole Goran Lalović, zatim Hadžipašićeva supruga Amina, njene sestre, inače zaposlenice pomenutog centra, Ismeta Kovačević i Nermina Civić, dekan Visoke međunarodne škole Senad Haurdić i direktor Centra za obrazovanje odraslih Suljo Suljić.

Visoka međunarodna škola izdavala je nelegalne fakultetske diplome iz studijskih programa za koje uopće nije imala saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije