Hronika

Akcija "Vektor": Poznata imena osumnjičenih za iznude stotina hiljada KM

Akcija "Vektor": Poznata imena osumnjičenih za iznude stotina hiljada KM
Foto: N.N. | Detalji akcije "Vektor": Uhapšeni osumnjičeni za iznude stotina hiljada KM

TREBINJE - Devet osoba uhapšeno je u akciji "Vektor" i osumnjičeni su za prevare, pranje novca i iznude varajući građane preko društvenih mreža da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima te je materijalna šteta pričinjena ovim krvičnim djela nekoliko stotina hiljada maraka.

Kako "Nezavisne" saznaju uhapšeni su: Gavro Janković, Mihajlo Domazet, Stefan Perišić, Miljan Sekulović, Dragan Dragičević, Bojan Gavrilović, Milan Mićević, Stefan Stojanović, Darko Čančar.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS, policijski službenici MUP-a RS pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje sprovode operativnu akciju "Vektor" u okviru koje su izvršeni pretresi na 25 lokacija koje koristi 26 lica.

Pretresi su vršeni na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva, a osam uhapšenih se sumnjiči da su izvršili krivična djela prevara, pranje novca i iznuda posredstvom društvenih mreža.

"Lica se sumnjiče da su navedena krivična djela počinila od oktobra 2020. godine do danas na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt s oštećenim licima iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja. Njih su lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja", navode iz MUP-a RS.

Takođe, koristeći prijetnje, osumnjičeni su vršili iznude s ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac.

"Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem ovih krivičnih djela iznosi nekoliko stotina hiljada KM", navode iz MUP-a RS.

Dodaju da će uhapšeni, biti predati OJT Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 lica biće podnesen izvještaj zbog učinjenih krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije