Hronika

Detalji akcije u Nevesinju: Policija u zasjedi danima čekala vlasnika plantaže marihuane

Detalji akcije u Nevesinju: Policija u zasjedi danima čekala vlasnika plantaže marihuane
Foto: Ustupljena fotografija | Detalji akcije u Nevesinju: Policija u zasjedi danima čekala vlasnika plantaže marihuane

NEVESINJE – Trebinjska policija je vlasnika plantaže marihuane koja je pronađena na području Nevesinja danima čekala u zasjedi da bi stekli osnov sumnje da je, kako su saopštili, Nevesinjac Novica Kilibarda (47) zasadio i uzgajao pronađeni zasad.

Službenici Policijske uprave Trebinje su u ponedeljak, zahvaljujući prethodnom operativnom radu na terenu, na području Nevesinja otkrili plantažu marihuane od 45 stabljika, visine do 1,45 metara,  za čiji uzgoj je osumnjičen pomenuti Nevesinjac.

Nakon toga su pretreseni i njegova kuća i okućnica, kao i pomoćne prostorije, te automobil koji koristi osumnjičen. 

Plantaža se inače nalazi na području sela Ćesim u opštini Nevesinje, na međuentitetskoj liniji sa Federacijom BiH, odnosno opštinom Konjic i vrlo dobro je sakrivena na nepristupačnom i krševitom terenu, udaljenom od samog grada Nevesinja više od 25 kilometara.

“Nepristupačnost terena je uslovila i otežano pronalaženje, odnosno, zahtijevalo je i dodatni angažman službenika na terenu”, kazao je na pres konferenciji povodom ovog krivičnog djela Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, napominjući da se sve radilo u okviru planskih aktivnosti iz akcija "Plantaža 2022" i "Kalibar 2022". 

Prilikom hapšenja Kilibarda je odbacio lovački karabin za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju.

U saopštenju je potvrđeno da je u uviđaju izuzeto svih 45 stabljika marihuane, kao i lovački karabin i više predmeta koji su korišteni za održavanje zasada. 

"Pretresom kuće i vozila je oduzeta određena količina oružja – jedna automatska puška M 70, tri vojničke puške M 48, jedna lovačka puška bez odobrenja za držanje, sedam bombi, 507 metaka raznog kalibra i jedan trotilski metak sa punjenjem, a takođe je još izuzeto i 305 komada sjemenki, precizna vaga, 130 grama marihuane, kao i pribor za vaganje", objasnio je Laketa.

On napominje da se još ispituje da li je Kilibarda od ranije bio poznat organima gonjenja.

Protiv njega će nakon kompletiranja predmeta biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga2 i "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Pretres u Bileći

Policija je u okviru operativne akcije "Kalibar2 pronašla na području Bileće, u pretresu kod B.B., četiri puške, jedan mitraljez, jedan pištolj, 1.760 maraka, četiri namotaja sporogorećeg štapina, jedan detonirajući štapin, električne kapisle, kao i osam pripremljenih kapisuli, te 36 kapisli M 8.

"I protiv ovog lica je u toku dokumentovanje krivičnog djela Nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja", kazao je Laketa.

Povezana vijest:

Nakon zasjede policija pronašla 45 stabljika indijske konoplje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije