Hronika

Detalji drame u Doboju: Starac prvo tražio da jede, pa izvadio bombu

Detalji drame u Doboju: Starac prvo tražio da jede, pa izvadio bombu
Foto: Srna | Detalji drame u Doboju: Starac prvo tražio da jede, pa izvadio bombu

DOBOJ - Petnaest dana nisam jeo, vodite me doktoru, on će mi dati da jedem, tim riječima se Drago K. (82), penzionisani uposlenik sarajevske policije obratio medicinskom tehničaru i vozaču Službe hitne pomoći dobojskog Doma zdravlja koji su po pozivu došli u Malu Bukovicu, gdje su starca zatekli da sjedi na panju.

Ni slutili tada nisu da će nešto kasnije po dolasku pred objekat Doma zdravlja u vozilu nastati prava drama.

"Tehničar je otvorio bočna vrata kako bi ga izveo, pošto je bio u teškom stanju, i odjednom starac vadi bombu iz džepa i kaže, sad ću vas pobiti majku vam vašu", priča naš izvor sa lica mjesta i dodaje da su potom tehničar i vozač pobjegli, te alarmirali svoje kolege koji su se nalazili u objektu Hitne.

Šta je starca natjeralo da u ruku uzme bombu i zaprijeti bijelim mantilima tek treba da se otkrije jer zbog njegovog teškog psihičkog stanja policija još nije ga saslušala.

"Ono što sam je pitao svoje tehničare jeste da li su imali bilo kakvog kontakta ili bilo kakvog konflikta s njim u toku vožnje u kolima hitne pomoći. Kažu da nisu apsolutno imali niti kontakt niti konflikt, lice je sasvim normalno komuniciralo s njima, tražilo pomoć koju su mu oni pružili, pokušali su da mu pruže dodatnu pomoć", kaže Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja.

A sve je počelo u srijedu u 19.40 kada je dežurni policajac Policijske uprave Doboj primio poziv iz Službe hitne pomoći čija je mobilna ekipa otišla na teren u Malu Bukovicu, gdje su zatekli starije lice koje je tražilo pomoć.

Nakon dojave da se u vozilu Službe hitne pomoći koje se nalazi ispred Doma zdravlja nalazi stariji muškarac sa bombom M75 u ruci, policija je blokirala šire područje, formirala štab i započela pregovore.

Dva pregovarača su, navodi Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj počeli pregovore oko 20.50 i isti su trajali do 22.40, a od starca je zahtijevano da odloži bombu koju je držao ruci, iz koje nije izvukao osigurač.

U toku pregovora starac je insistirao na ljekarskoj pomoć i da mu se dostave neki lijekovi.

Pošto su vrata na vozilu ostala otvorena, policajci su mogli da ga vide cijelo vrijeme.

"Vidjeli smo da pregovori ne donose više nikakve rezultate. Radi se o licu koje je 39. godište i koje je dosta lošeg psiho-fizičkog zdravlja, te nismo mogli na kraju tih pregovora pred intervenciju ni stupati u kontakt s njim, jer lošije čuje, i ne rezonuje. Jednostavno smo videli da je lice isključeno iz tog događaja, i ocijenili smo u tom momentu da Jedinica žandarmerije može intervenisati, i da ne nastupe posljedice ni za pripadnike policije, a i za lice koje se nalazilo u vozilu Hitne pomoći", izjavio je Radinković, te dodao da je u njegovim ličnim stvarima pronađena još jedna bomba M 75.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj treba da kvalifikuje djelo, a policija pretresa kuću u kojoj starac živi, kako bi se otkrilo da li ima još minsko - eksplozivnih sredstva.

On je hospitalizovan u Službi psihijatrije Bolnice "Sveti apostol Luka", a mještani za njega kažu da je osobenjak, koji živi sam, jer nema suprugu, ni djecu.

Ima prijavljen boravak u Sarajevu, ali živi u kući u Maloj Bukovicu, a pored redovnih primanja, kažu upućeni, odnosno zarađene penzije, živi skromno, pa često u svojoj kući ne loži vatru kako bi je zagrijao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije