Hronika

Detalji nesreće u Đurđeviku: Rudare zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja

Detalji nesreće u Đurđeviku: Rudare zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja
Foto: Anadolija | Detalji nesreće u Đurđeviku: Rudare zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja

ŽIVINICE - U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, koja se dogodila juče oko 19.30 časova, poginuo je Raif Čamdžić, a povrijeđen je Haso Kadirić, potvrdio je za Anadoliju federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović koji je prisustvovao obavljanju uviđaja.

"Na radilištu u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanje podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja je zatrpalo rudare. Nažalost jedan je smrtno stradao, a drugi je povrijeđen i smješten u Univerzitetski kliničkom centru Tuzla", kaže Duranović.

Dvojica rudara koja nisu povrijeđena bila su u pratnji Hase Kadirića tokom transporta u UKC Tuzla i od njih će naknadno biti uzeta izjava.

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Živinice je oko 19. 30 časova obaviještena o nesreći u Rudniku uglja "Đurđevik", a dolaskom na mjesto nesreće dežurni ljekar je odmah konstatovao smrt jednog i povrede kod drugog rudara.

Povrijeđeni rudar je smješten u jedinici Intenzivne njege na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla.

"Priključen je na respirator i konstatovane su kontuzije pluća - izjavila je portparol UKC-a Tuzla Ersija Aščerić", Mujedinović, prenio je Kliks.

Uviđaj su obavili službenici Policijske uprave Živinice i dežurni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK-a uz prisustvo federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića.

(Anadolija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije