Hronika

Detalji pohoda bande iz Zvornika: Iz kafane dirigovao grupom od 20 provalnika

Detalji pohoda bande iz Zvornika: Iz kafane dirigovao grupom od 20 provalnika
Foto: N.N. | Detalji pohoda bande iz Zvornika: Iz kafane dirigovao grupom od 20 provalnika

LAKTAŠI, ZVORNIK - Policija iz Laktaša zadala je udarac zvorničkoj grupi provalnika, koju čini oko 20 članova, a koja je u proteklom periodu harala u većem broju gradova širom BiH.

Sumnja se da dio članova te bande čine i Zvorničani Dragan Stojić (44), Ranko Gurdeljević (23) i Darko Jokić (31), a koji su identifikovani i terete ih za seriju provala u kuće na području Laktaša i Prnjavora.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da se sumnja da je vođa grupe Rankov otac Velimir Gurdeljević, a koji je trenutno u zatvoru u Foči, na izdržavanju kazne.

"Veka, kako ga zovu, članove grupe upućivao je iz jedne zvorničke kafane na 'zadatke'. Harali su grupisano, na način da su svaku grupu činila tri člana - jedan ih je vozio, drugi je čuvao stražu, a treći provaljivao", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Imali su zanimljivo pravilo - nikad ista ekipa nije išla u isti grad više od tri puta zaredom. Provaljivali su u kuće, najčešće pored magistralnih puteva, na području više opština i gradova, uključujući i Srbac, Novu Topolu, Laktaše, Prnjavor, Doboj, Derventu, Modriču, Brčko, Zvornik.

Za svoje pohode, po saznanjima "Nezavisnih", koristili su iznajmljena vozila jedne rentakar firme iz Zvornika. I to ne bilo kakva.

"U pitanju su dobra, brza i nova vozila. Uzimali su uglavnom škodu, pasat, audi", pojašnjava sagovornik "Nezavisnih".

Uz navođenje inicijala spomenute trojice osumnjičenih, iz policije je juče saopšteno da ih je identifikovala policija iz Laktaša, a čemu je prethodila višemjesečna istraga i prikupljanje dokaza. Sva trojica su odranije poznata policiji.

Ovu trojku terete da su, što zajedno, što odvojeno, izveli najmanje osam krađa na područjima Laktaša i Prnjavora.

"Osumnjičeni su da su tokom oktobra ove godine, najčešće u večernjim satima, iz Zvornika različitim vozilima dolazili do kuća, te provaljivali ulazna vrata ili prozor, ulazili u objekat i otuđivali novac, ali i nakit i druge predmete pogodne za dalju preprodaju", rekli su iz PU Banjaluka.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, potvrdila je da su osumnjičeni na ovaj način počinili štetu od oko 20.000 KM.

Policija je, kako saznajemo, Stojića prekjuče predala Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Nedavno su kod njega nađeni kuhinjski aparati, te alat koje je, kako se sumnja, ukrao.

U toku je rad na dokumentovanju spomenutih osam krivičnih djela, ali i utvrđivanje da li se osumnjičena trojka o zakon ogriješila u još nekim slučajevima.

Gutao upaljače

Dragan Stojić je ranije u Bijeljini osuđivan zbog silovanja, a navodno se 2012. godine pokušao ubiti u zatvoru na splitskim Bilicama, gdje je bio u pritvoru zbog krijumčarenja dva kilograma marihuane i nešto kokaina.

Stojića su u njegovoj ćeliji pronašli zatvorski čuvari te je s teškim povredama želuca prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Metalni dio jednog od progutanih upaljača zabio mu se u crijevo, pa se ta rana zagnojila.

Stojić se u ćeliji ponašao poprilično neuračunljivo. Nije spavao na krevetu, nego na podu, sa sebe je skidao odjeću, a prije svake zakazane rasprave gutao je sve što mu je pri ruci, pa je uvijek, umjesto na sudu, završavao u bolnici, a rasprava bi se odgađala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije