Hronika

Detalji tragedije u Živinicama: Vatrogasac bez opreme skočio u vatru po djevojčicu

Detalji tragedije u Živinicama: Vatrogasac bez opreme skočio u vatru po djevojčicu
Foto: Nataša Tadić | Detalji tragedije u Živinicama: Vatrogasac bez opreme skočio u vatru po djevojčicu

ŽIVINICE - Na Gradskom mezarju Živinice danas je obavljen ukop i klanjana dženaza za 13-godišnju Aminu Gurdić koja je stradala u požaru koji se dogodio u nedjelju navečer u živiničkom naselju Sjever.

Iz MUP-a TK rečeno je da je do požara došlo u nedjelju navečer oko 20.35 te da je 13-godišnjakinja zadobila povrede.

Pripadnici Vatrogasne jedinice grada Živinice evakuisali su iz kuće djevojčicu koja je preminula u UKC-u Tuzla.

Vatrogasna jedinica je lokalizovala požar, ali tom prilikom je povrijeđen vatrogasac, kojem je ukazana pomoć. Osam vatrogasaca sa tri vozila je učestvovalo na intervenciji, a Zijad Puzić, komandir PVJ Živinice, ispričao je kako je vatrogasac bez opreme pokušao spasiti djevojčicu.

"Sticajem okolnosti jedan od naših kolega stanuje u neposrednoj blizini i čuo je od komšiluka za požar. On je u stvari i dojavio Vatrogasnoj jedinici. Izašao je na lice mjesta i počeo gasiti. Po saznanju da se u objektu nalazi dijete pristupio je spasavanju, ali nije imao opremu koju inače imamo kad izađemo na teren s vozilom. Pronašao je improvizovane drvene ljestve pomoću kojih se popeo. Djelovao je onako kako se ljudski i profesionalno moglo djelovati", priča Puzić.

Vatrogasac je uspio ući sam u prostoriju, nastavlja on, koja je bila neuslovna za boravak i što je mogao prije potražio je i pronašao curicu koja je bila u besvjesnom stanju, a potom je izbio prozor.

"Dolje su bili mještani koji su prišli u pomoć. Pošto se požar brzo širio, pokušao se izvući. Kako je prilično visoko, držao se rukom za ivicu i pokušao sići niz ljestve. One nisu bile stabilne i kako nije mogao više da visi - skočio je. Tako je prilikom doskoka povrijedio desnu nogu i šaku, a jutros se žalio na bolove u leđima", prepričao je danas Puzić. Dodao je da je na požarište ubrzo došlo osam vatrogasaca sa tri vozila i ugasili su vatru. Nažalost, djevojčica nije preživjela. Uzrok požara još nije poznat. Navodno, požar je izbio i obuhvatio kompletan sprat kuće gdje je stanovala Amina sa porodicom te je sve uništeno. Riječ je o objektu koji je napravila nizozemska vlada i koji je bio na raspolaganju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Iz Kantonalnog tužilaštva nam je rečeno da je o događaju obaviješten tužilac, ali da se čekaju nalazi vještaka kao i odgovori na pitanje šta je uzrok požara.

Djevojčica Amina bila je učenica JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Osim toga, bila je i članica Udruženja roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju "Hrabro srce", iz kojeg su iskazali žaljenje i najavili pomoć porodici u smislu renoviranja stambenog prostora jer drugog smještaja nemaju.

"Draga Amina Gurdić nas je napustila tako rano, ostavila nas je sve u šoku, suzama i neizmjernoj tuzi i boli. Da ti dragi Allah podari lijepi dženet, a majci i ostalim članovima porodice sabur. Ostaješ vječno u našim srcima", napisala je ova organizacija na svom profilu na Facebooku.

Također, akcija za pomoć porodici je pokrenuta i preko profila Živinički Hunjer, gdje su građani pozvani da doniraju sredstva za obnovu kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije