Hronika

Detalji trostrukog ubistva kod Donjeg Vakufa: Krao šumu pa pobio šumare?

Detalji trostrukog ubistva kod Donjeg Vakufa: Krao šumu pa pobio šumare?
Detalji trostrukog ubistva kod Donjeg Vakufa: Krao šumu pa pobio šumare?

DONJI VAKUF - Kada su dva šumara sa vlasnikom pilane došla da odvezu ukradene balvane, Sabahudin je dotjerao traktor i prepriječio im put da ne pobjegnu, a onda je u njih trojicu ispalio cijeli okvir iz automatske puške.

Ovo tvrdi jedan od mještana sela Sokolina, kod Donjeg Vakufa, gdje su juče popodne pronađena tijela službenika Kantonalne uprave za šumarstvo Ferida Rahmanovića (48) i Omera Bašića (49), te vlasnika pilane Šefke Draginovića (51).

Njih je, kako se sumnja, ubio Sabahudin Habib zvani Budo (48) iz Sokoline, a za kojeg je Tužilaštvo zatražilo pritvor. Po priči mještana, šumari su kobnih momenata došli da preuzmu ukradena drva. Tada ih je dočekao Habib.

Kako tvrde mještani, šumara je ubio na traktoru, a druga dvojica su, vidjevši to, počela bježati prema lada nivi, koju su ostavili u podnožju šume. Pobjeći nisu stigli. Jedan je ubijen u vozilu, a drugi nije ni uspio da uđe u auto.

Osumnjičeni je nakon zločina pobjegao, a policajci su s njim uspjeli da se čuju telefonom i počnu pregovore, da bi se on u 19 sati predao i oduzeta mu je i puška. Navodno se predao Nedžadu Karahodžiću, komandiru Policijske stanice Donji Vakuf, a u svemu je policiji pomogao i Habibov brat.

U selu su i danas bili specijalci naoružani dugim cijevima, a njih nekoliko čuvalo je i kuću porodice osumnjičenog.

Selo Sokolina teško će se oporaviti od šoka. Sam zločin se, kako navode, dogodio zbog petnaestak kubika balvana, a koje je, kako tvrde, ukrao Sabahudin.

Pojedini mještani tvrde da se Habib na ovaj način borio sa svakodnevicom - ponekad je sjekao šumu i prodavao je da bi prehranio porodicu.

"Možda mu je prekipjelo jer nije imao čime hraniti porodicu", kaže mještanin.

Drugi, pak, tvrdi da je Sabahudinov otac, navodno, uoči masakra po selu pričao da se "ovo neće dobro završiti i da će mrtva glava pasti".

Sporne balvane je, po riječima mještana, kući dovezao Sabahudin, a potom se njegova porodica okupila s ciljem da zabrane šumarima da ih odvezu.

"Sabahudin je u hangaru sklonio pušku, što znači da se spremio za zločin. Kad su šumari i vlasnik pilane došli da odnesu ukradene balvane, Sabahudin im je popriječio put i ubio ih. On je sjekao šumu, a šumari mu ništa nisu mogli. Prijetio je Feridu da se neće glave nanosati", kaže jedan mještanin.

Po riječima ovog mještanina, nakon pucnjave, Sabahudinovog oca je srela sestra ubijenog Šefke, a on joj je rekao: "Eno ti ga tamo, mrtav je."

Omer je imao osmoro djece, a Ferid troje. Iza Šefke je ostalo četvoro, osumnjičeni za ubistvo ima troje potomaka.

Jedna mještanka prisjetila se da je dan ranije srela Draginovića i da mu je u šali govorila kako ne mogu do drva jer oni stalno tu patroliraju.

"Dao je mojoj djeci po dvije marke da imaju za školu, a eto već danas ga nema", rekla je šokirana žena, dok supruga osumnjičenog nije imala snage da razgovara sa novinarima, već je samo kratko rekla da joj je jako teško.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije