Hronika

Detalji ubistva kod Gradiške: Snajperista ubio biznismena s dosijeom

Detalji ubistva kod Gradiške: Snajperista ubio biznismena s dosijeom
Foto: Vladimir Stojaković | Detalji ubistva kod Gradiške: Snajperista ubio biznismena s dosijeom

GRADIŠKA - Pred desetak ljudi koji su sjedili u bašti kafića u selu Liskovac, kod Gradiške, pod okriljem noći ubijen je njihov poznanik, sarajevski biznismen sa kriminalnom prošlošću Senad Kobilić (54), koji je najvjerovatnije pogođen iz snajpera, nakon čega je ubica uspio pobjeći.

Dosta toga ukazuje da je riječ o profesionalnom ubistvu, dugo i detaljno pripremanom, a nije isključeno ni da zločin ima potpis mafije budući da je upucani muškarac dobro poznat policiji.

Mještani Liskovca ispričali su za "Nezavisne" da je Kobilić rodom iz tog sela, ali da većinu vremena provodi u Sarajevu, gdje zapošljava oko 70 ljudi, a vlasnik je, između ostalog, i poznate ćevabdžinice u gradu na Miljacki.

"Često je dolazio u Liskovac, tu ima i kuću. Ovdje, u kafiću koji radi u sklopu lokalnog Udruženja građana 'Šahovski klub', imao je svoju stolicu gdje je uvijek sjedio i družio se sa poznanicima. Tako je bilo i u noći između ponedjeljka i utorka, kada je oko ponoći upucan", pričaju mještani za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, Senad je, dok je sa trojicom-četvoricom poznanika sjedio za kafanskim stolom, pogođen u desnu stranu grudnog koša.

"Odjednom je skočio i povikao: 'Vozite me u hitnu'. Napravio je nekoliko koraka i onda se srušio. Nije mu bilo spasa", kažu sagovornici "Nezavisnih".

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su kamere video-nadzora kojim je kafić pokriven snimile momente kada je Kobilić pogođen, kada se uhvatio za grudi te kada je ustao sa stolice. Na mjestu gdje je izdahnuo ostali su tragovi krvi.

Ovo selo je, po riječima mještana, klasičan primjer suživota i nikakvih problema nema među lokalnim stanovništvom. Mještani kažu da je ubica vjerovatno došao odnekud, a zatim, možda i satima, čekao pogodan trenutak da napadne.

U kafiću se, naime, svaku veče okupljaju i druže, a baš u noći napada likvidatoru su se poklopile sve kockice.

"Nijedan auto nije bio parkiran direktno ispred kafića, tako da je ubica, vjerovatno sakriven u obližnjoj livadi ili šiblju ili, pak, ispod oraha, imao čist pogled. On je bio u mraku i niko ga nije mogao vidjeti, a bašta kafića gdje je sjedio Kobilić bila je osvijetljena", priča naš izvor.

Jake policijske snage, uključujući i Jedinicu za podršku, blokirale su juče prilaz kafiću, a "Nezavisne" nezvanično saznaju da je policija pročešljala livadu sa koje je, kako se sumnja, pucano. Ubica do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije pronađen.

Istragu vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, u saradnji sa kolegama iz Gradiške, a zločin je okvalifikovan kao teško ubistvo.

Poznanici Kobilića opisuju kao prijatelja koji je bio spreman da pomogne. Kažu da je bio strastveni lovac, imao je i svoj džip za lov, koji je i juče bio parkiran ispred kafića. Kažu i da ima dva odrasla, fakultetski obrazovana sina.

Pred kafić je nešto prije podneva došla i njegova uplakana supruga, a više od deset mještana prišlo joj je te joj zagrljajima i riječima uputilo iskreno saučešće.

"O njemu mogu da kažem samo sve najbolje", rekla je ona kratko za "Nezavisne".

Ipak, Kobilić je hapšen, a ranije se dovodio u vezu sa sarajevskim podzemljem pa i sa reketiranjem, posjedovanjem oružja i nizom ostalih krivičnih djela.

Povezivali su ga čak i sa jednim od najopasnijih sarajevskih mafijaša, Zijadom Turkovićem.

Napala novinare

Tokom izvještavanja sa mjesta gdje je ubijen Senad Kobilić, juče je verbalno i fizički napadnuta ekipa Alternativne televizije (ATV), a nisu izostale ni prijetnje njihovoj novinarki Milani Sitničić.

ATV je objavio da je njihovu novinarku fizički napala žena te da je potom policija konstatovala da je u pitanju Kobilićeva rođena sestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije