Hronika

Devedeset odsto intervencija policije u Bihaću zbog migranata

Devedeset odsto intervencija policije u Bihaću zbog migranata
Foto: N.N. | Devedeset odsto intervencija policije u Bihaću zbog migranata

BIHAĆ - U međusobnom sukobu dvije grupe migranata, koji se dogodio sinoć ispred zgrade Vlade USK u Bihaću, u strogom centru ovog grada, jedna osoba je pretrpjela teške tjelesne povrede nanesene hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem, saopštili su iz policije.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, ovo lice je zbrinuto u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, dok je u toku potraga za počiniocem.

"Policija je dobila dojavu građana da se dogodio sukob migranata u Ulici Alije Đerzeleza, a na licu mjestu pronađen je povrijeđeni muškarac kojem su nanesene teže tjelesne ozljede. Riječ je o stranom državljaninu iz Afganistana, koji je potom odvezen u bolnicu", istakao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, ukupna bezbjednosna situacija na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava zbog nekontrolisanog priliva migranata i njihovog sve većeg broja na ulicama ovdašnjih gradova.

Šiljdedić ističe kako svakodnevno na područje ovog kantona stiže više od stotinu migranata, a da u posljednje vrijeme zbog pojačanih mjera granične i redovne policije Republike Hrvatske sve teže prelaze granicu i ulaze u ovu državu.

"Nažalost, situacija je dosta složena i može se konstatovati kako je u svakodnevnom pogoršanju. Sigurno, oko devedeset posto svih intervencija policije odnosi se na migrantsku populaciju. Njihov povećan broj u našim gradovima i općinama uslovio je i povećanje broja krivičnih djela i incidentnih situacija. Policija pokušava na profesionalan i odgovoran način odgovoriti ovom izazovu, međutim suočeni smo sa zaista teškom situacijom", dodao je Šiljdedić.

Trenutno najveći problem u Unsko-sanskom kantonu je nedostatak smještajnih kapaciteta za toliki broj migranata, s obzirom na to da su popunjeni svih prihvatni centri u kojima, prema procjenama policije, boravi oko 3.000 ilegalnih stranih državljana. Međutim, smještaj nedostaje za oko 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili na periferiji ovih gradova, gdje koriste napuštene ili devastirane stambene i druge objekte za boravak.

U policiji smatraju kako novoformirani kamp u mjestu Lipa kod Bihaća nije ispunio svoju funkciju, s obzirom na to da se radi o objektu poluotvorenog tipa koji migranti mogu napustiti kada god požele.

Vremenom se pokazalo kako je ovaj kamp u stvari postao baza za opskrbu migranata hranom, odjećom i drugim potrepštinama odakle, potom, pokušavaju da preko hrvatske granice nastave svoj put ka zemljana Evropske unije. Zbog toga je postao privlačan i migrantima koji su stacionirani u drugim prihvatnim centrima na području BiH, pa sve više njih dolazi na područje Unsko-sanskog kantona, čime je situacija dodatno pogoršana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije