Hronika

Devet osoba uhapšenih u raciji "Trzaj" optuženi za šverc oružja i lijekova u Švedsku

Devet osoba uhapšenih u raciji "Trzaj" optuženi za šverc oružja i lijekova u Švedsku
Foto: MUP RS | Devet osoba uhapšenih u raciji "Trzaj" optuženi za šverc oružja i lijekova u Švedsku

BANJALUKA - Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv devet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su vršile nedozvoljenu nabavku oružja, municije i eksplozivnih materija, kao i neovlaštenu nabavku i prodaju lijekova.

Optužnicu protiv devet državljana BiH podiglo je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS.

Optuženi su Milija Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Mile Tanić i Dragan Vlačić za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija te da su krivično djelo počinili u sastavu kriminalnog udruženja, dok Nebojšu i Miodraga Đilasa i Borivoja Lukića terete za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Slađana Loncu terete za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Prema navodima optužnice, grupa je tokom 2014. i početkom 2015. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, vršila nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, kao i neovlaštenu nabavku i prodaju lijekova - tableta u većoj količini i vrijednosti radi dalje distribucije i prodaje zainteresovanim kupcima u Švedsku. To su skladištili na skrivenim lokacijama na teritoriji RS, a potom kompletirali i pripremali za dalju prodaju, koristeći tom prilikom vozila vlasništvo rentakar agencija i vlastita auta.

Podsjećamo da je zbog šverca oružja u Švedsku i Sloveniju ova grupa pala u akciji "Trzaj", koja je 2015. godine sprovedena zajedno s policijom Švedske. Tada je pretreseno više lokacija, a pronađeno je nekoliko kilograma eksploziva, ručne bombe, puškomitraljez, više komada municije različitog kalibra, više komada detonatorskih kapisli i drugih predmeta. Navodno su kupovali oružje, puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim to prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Akcija "Trzaj" povezuje se s akcijom "Ptica" iz januara 2014. godine, kada je policija Švedske uhapsila dva muškarca i ženu zbog krijumčarenja oružja iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije