Hronika

Dilerima 12 i po godina zatvora

Dilerima 12 i po godina zatvora
Dilerima 12 i po godina zatvora

BANJALUKA - Milivoje Kerešević (51), Goran Bajić (40) i Goran Mirković (34), svi iz Banjaluke, te Vehid Jaskić (37) i Elvedin Velić (32), oba iz Kozarca, osuđeni su danas u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 12 i po godina zatvora zbog neovlaštene trgovine heroinom i marihuanom.

Osuđeni dileri proglašeni su krivima, jer su od aprila do avgusta prošle godine, kada su uhapšeni u akciji banjalučke policije kodnog naziva "Fokus", prodali veće količine heroina i marihuane ovisnicima na području Prijedora i Banjaluke.

Na istoj optužnici nalazili su se još i Danijel Radovanović (37), zet osuđenog Kereševića, te Amir Džihić (36), Vladimir Barišić (20), Davor Malić (19), Željko Janjetović (37) i Amel Zulić (19), koji su u međuvremenu priznali krivicu i osuđeni su na ukupno 20 godina zatvora.

Olga Malešević, predsjednica banjalučkog Okružnog suda, u obrazloženju presude je navela da je krivica Kereševića i ostalih dokazana snimljenim telefonskim razgovorima, materijalnim dokazima, te iskazima svjedoka saslušanih tokom sudskog postupka.

Ona je podsjetila i kako su snimljeni telefonski razgovori između optuženih otkrili kako su oni kao sinonime za heroin koristili "koka-kolu", "crno vino", te "jupol".

U obrazloženju presude navedeno je i kako je više od pola kilograma heroina zaplijenjeno u kući osuđenog Kereševića, a koju su čuvali opasni psi, zbog kojih niko izuzev Kereševića i njegovo zeta Radovanovića nije ni mogao nenajavljeno ući u dvorište.

"Sudsko vijeće je izreklo kazne ispod zakonskog minimuma, jer je utvrdilo niz olakšavajućih okolnosti na strani osuđenih", pojasnila je Maleševićeva.

Tako su kao olakšavajuće okolnosti na strani Kereševića uzete njegova starosna dob, te činjenica da je od 1987. do 1994. godine bio u više navrata pohvaljen i odlikovan.

Svi osuđeni pohvaljeni su od strane Sudskog vijeća zbog korektnog držanja tokom suđenja.

Podsjetimo, akcija "Fokus" izvedena je u dva dana, odnodno 5. i 6. avgusta prošle godine kada je uhapšeno više od 20 osumnjičenih za neovlaštenu trgovinu drogom.

U akciji "Fokus" policija je pretresla 30 lokacija u Banjaluci i Kozarcu, zaplijenila više od dva kilograma skanka, 700 grama heroina, 240 grama spida, 17 grama kokaina, digitalne vage, te veću količinu pištolja, pušaka, municije i ručnih bombi.

U novembru prošle godine banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnice protiv ukupno 24 osumnjičenih, koji su svrstani u dvije grupe, a jednom od njih rukovodili su upravo punac i zet, odnosno Kerešević i Radovanović.

Gabrijela Radovanović, kćerka Kereševića i supruga Radovanovića, izjavila je da su njenog oca osudili samo zbog toga što je punac njenom suprugu.

"Želim reći da su moga oca tukli pred očima maloljetne djece i da nismo zadovoljni ovom presudom na koju ćemo se žaliti", dodala je Radovanovićeva.

Zoran Jošić, advokat Jaskića, najavio je žalbu Vrhovnom sudu RS, jer je nezadovoljan visinom izrečene kazne.

"Advokat gori od osuđenih"

Olga Malešević, predsjednica Sudskog vijeća banjalučkog Okružnog suda, danas je pohvalila ponašanje svih osuđenih tokom suđenja, ali je istakla nekorektno ponašanje Jevte Jankovića, advokata osuđenog Milivoja Kereševića.

Advokat Janković danas je tokom objave presude, ustao i rekavši: "Ja sam Hana Vranješević (tužilac op.a.) i želim izaći", napustio sudnicu. Sudija Malešević je rekla kako je ponašanje advokata Jankovića bilo vrlo nekorektno za razliku od osuđenih.

"Advokati treba da se ponašaju u skladu sa advokatskim kodeksom, kao i sudije, a ne na ovakav način", izjavila je Maleševićeva.

Janković je kasnije izjavio da je namjerno isprovocirao Sudsko vijeće, nezadovoljan presudom koju su objavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije