Hronika

Direktor tri firme iz Čelinca osumnjičen da je ojadio budžet za oko 3,7 miliona

Direktor tri firme iz Čelinca osumnjičen da je ojadio budžet za oko 3,7 miliona
Foto: Ilustracija | Direktor tri firme iz Čelinca osumnjičen da je ojadio budžet za oko 3,7 miliona

ČELINAC, TESLIĆ - Velibor Kurtinović (52), direktor fabrika "Hidrat" iz Ukrine, kod Čelinca, te "Krečana" i "Krečana invest" iz Čelinca prijavljen je banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je raznim malverzacijama oštetio budžet Republike Srpske za 3.701.500 maraka.

Kako je zvanično saopšteno, danas su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijeli izvještaj protiv V.K. (52) zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu ovlašćenja u privredi i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

"V.K. je osumnjičen da kao odgovorno lice tri preduzeća iz Čelinca, u vremenu od 2005. do 2017. godine, nije uplaćivao zakonom predviđene obaveze prema Poreskoj upravi RS i Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, čime je pričinio štetu budžetu Republike Srpske za iznos od oko 3.701.500 KM, a za navedeni iznos stekao protivpravnu imovinsku korist", kazala je Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Nezvanično saznajemo da pomenute firme nisu plaćale porez na promet i dobit, kao i poreze za penziono i invalidsko te zdravstveno osiguranje radnika.

Kurtinović, međutim, tvrdi da ništa od navedenog nije tačno i da on ima dokaze za to.

"Imam poresko uvjerenje da nisam dužan za poreze. U tom periodu za koji me terete uplatio sam najmanje milion maraka poreza. Bio sam u policiji i dao izjavu i rekao da to nije tačno. Pokazao sam im poresko uvjerenje", kazao je Kurtinović i dodao da "policija nema šta da radi pa podnosi svakakve izvještaje".

Slična situacija se dogodila i u Tesliću, ali sa puno manjim iznosom.

Tamo je nadležna Policijska uprava Doboj podnijela Okružnom javnom tužilaštvu toga grada izvještaj protiv T.G. iz Teslića zbog sumnje da je kao odgovorno lice u teslićkom preduzeću utajio porez na dobit za 2013. godinu od 10.078 KM.

Iz dobojske Policijske uprave navode da je prijavljeni krajem decembra 2013. za usluge obrade drveta izdao dvije fakture na račun drugog preduzeća iz Teslića, koje je evidentirao u analitičkoj kartici kupca, ali nije knjižio u knjigovodstvenoj evidenciji, niti prikazao u bilansu uspjeha i poreskom bilansu za 2013. godinu.

"Za T.G. postoji osnov sumnje da je dao lažne podatke o stečenom oporezivom prihodu za 2013. godinu i na taj način utajio porez na dobit za 2013. u iznosu od 10.078 KM", navode u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije