Hronika

Direktori firme "Kula" osumnjičeni za utaju osam miliona KM

Direktori firme "Kula" osumnjičeni za utaju osam miliona KM
Foto: Ilustracija/Arhiva | Direktori firme "Kula" osumnjičeni za utaju osam miliona KM

TUZLA - Potvrđena je optužnica protiv Munevera Novalića (64) i Mirsada Novalića (60) iz Gradačca koja ih tereti da su, prvi kao suvlasnik, a drugi kao većinski vlasnik u Industriji modne konfekcije "Kula" Gradačac, u toj firmi izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u ukupnom iznosu od oko 8,2 miliona KM.

Optužnicu protiv njih podiglo je Kantonalno tužilaštvo TK, a potvrdio Kantonalni sud Tuzla, i u njoj se navodi da su osumnjičeni da su produženu poresku utaju počinili obavljajući funkciju direktora.

Muneveru Novaliću se optužnicom na teret stavlja da je to uradio od 2013. do kraja 2014. godine, dok se Mirsadu Novaliću na teret stavlja ovo krivično djelo za period od kraja 2014. do kraja 2018. godine.

"Oni su optuženi da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza", ističe se u optužnici.

Kako se dodaje, znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji izuzetak koji se ogleda u pogodnosti da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plata, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza nalagali odgovornim osobama u firmi da se neto plata umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade.

"Dakle, u cilju da neto plata bude u okviru one plate koja omogućava  obračun i plaćanje doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, nalagali su odgovornim licima u firmi da tako i postupaju, te su neto plate zaposlenika prikazivane  u manjim iznosima od zarađenih a  doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih", navode iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Muneveru Novaliću stavlja na teret da je za firmu "Kula" izbjegao plaćanje doprinosa i poreza u iznosu od oko 2,6 miliona KM, a Mirsadu Novaliću u iznosu od oko 5,6 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije