Hronika

Direktorica DZ Bihać osumnjičena da je radno mjesto naplaćivala do 5.000 evra

Direktorica DZ Bihać osumnjičena da je radno mjesto naplaćivala do 5.000 evra
Foto: Ilustracija | Direktorica DZ Bihać osumnjičena da je radno mjesto naplaćivala do 5.000 evra

BIHAĆ - Pripadnici Federalne uprave policije u petak su u jutarnjim satima, po nalogu i uz nadzor Tužilaštva USK, obavili pretres prostorija Doma zdravlja u Bihaću i uhapsili tri osobe.

Iz Tužilaštva USK navode kako se radi o direktorici ove zdravstvene ustanove Aneli Softić-Kasumović, te zaposlenicima Adnanu Lipovači i Nermani Lipovači, a koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te primanje dara i drugih oblika koristi.

Policijski službenici Federalne uprave policije su, kako je saopšteno, nakon višemjesečne istrage, u petak pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Prsten", a u vezi sa dokumentovanjem koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Osumnjičenoj direktorici Doma zdravlja u Bihaću na teret se stavlja da je tokom 2018. i na početku 2019. godine, uz pomoć dvoje pomenutih zaposlenika, nezakonito u radni odnos primila veći broj lica, od kojih je zauzvrat uzimala novčane iznose od tri do pet hiljada eura po radnom mjestu.

Tokom pretresa Dom zdravlja blokirale su jake policijske snage, a podršku pripadnicima FUP-a dali su i policijski službenici MUP-a USK.

Kako saznajemo, izuzeta je određena dokumentacija, a uhapšena lica su privedena u prostorije FUP-a u Bihaću, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu USK.

Na sjednici koja je održana prije nekoliko dana, Vlada USK je smijenila dosadašnji upravni odbor Doma zdravlja u Bihaću i imenovala privremeni.

Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, u ovoj ustanovi je samo tokom protekle godine zaposleno 38 novih radnika.

"Na taj način je Dom zdravlja u Bihaću dodatno finansijski opterećen i sada mu nedostaju novčana sredstva za provođenje kolektivnog ugovora prema zaposlenicima, te plaćanje usluga dobavljačima", kazala je Ćemalovićeva.

Prema njenim riječima, Upravni odbor uopšte nije raspravljao o pomenutim problemima, niti je o tome izvještavao resorno ministarstvo u proteklom periodu. Inače, na sjednici Vlada je razriješila upravne odbore i drugih zdravstvenih ustanova u Unsko-sanskom kantonu, a sem u Bihaću, nezakonita i prekomjerna zapošljavanja evidentirana su u domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu i Bosanskoj Krupi.

Konstatovano je kako je među novozaposlenim radnicima najveći broj nemedicinskog kadra, iako u zdravstvenim ustanovama nedostaje ljekara i medicinskih radnika.

Na ova zapošljavanja nedavno je upozorio i Sindikat ljekara i stomatologa USK, a prema riječima predsjednika tog sindikata Nermina Kurtagića, prekomjerno zapošljavanje je otežalo finansijsku situaciju u ovdašnjem zdravstvu i onemogućilo ispunjenje obaveza iz kolektivnog ugovora. Podsjećamo da je ovaj sindikat najavio pa potom zamrznuo generalni štrajk do 14. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije