Hronika

Dječak se u domu udavio hranom

Dječak se u domu udavio hranom
Dječak se u domu udavio hranom

PRIJEDOR - M.M. iz Banjaluke, troipogodišnji štićenik prijedorskog Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju "Čirkin Polje", umro je usljed udisanja hrane u pluća, rekla je juče patolog Opšte bolnice u Prijedoru Nikolina Balaban.

"Prilikom obdukcije nađena je hrana u dječakovim disajnim putevima i u plućima, što je, usljed otkazivanja disajne funkcije, neposredan uzrok smrti", rekla je Balabanova.

Ona je dodala da je dječak, između ostalog, bolovao i od urođene infantilne encefalopatije, takozvanog vest sindroma, koji znači gotovo konstantne napade epilepsije i oslabljene sve reflekse, uključujući i gutanje i kašljanje, što je kod dječaka znatno otežavalo uzimanje hrane i tečnosti, kao i sve ostale funkcije.

"Obdukciju je zatražio dežurni ljekar, a ona se obavezno obavlja i kada smrt nastupi u roku od 24 časa od prijema u zdravstvenu ustanovu, što je kod ovog dječaka bio slučaj", navela je Balabanova.

Direktor Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju "Čirkin Polje" Rajko Drinić rekao je da su svi juče saopšteni navodi patologa laž te da, osim toga, nema ništa više reći o ovom slučaju.

Drinić je ranije izjavio da je dječak umro 24. marta u Opštoj bolnici Prijedor, gdje je dovezen nakon snažnog napada epilepsije. Dječak je ranije bio smješten u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici, a u prijedorskom domu nalazio se od 6. jula prošle godine.

"Prema nalazima defektologa, psihologa i neuropsihijatra, dječak je bio nepokretan, nije kontrolisao vršenje nužde i, uprkos redovnoj terapiji, imao je česte napade epilepsije koji su se javljali bez pravila, a i njegova sestra boluje od epilepsije", pojasnio je tada Drinić.

On je precizirao da su dječakove dijagnoze bile teška psihomotorna retardacija, cerebralna paraliza i epilepsija.

Porodica

Dječakova porodica, otac, majka i sestra, živi u Debeljacima, kod Banjaluke.

"Porodica nije vodila brigu o dječaku i, od kada je u našoj ustanovi, niko od članova porodice nije ga nijednom posjetio. Jedini koji su posjetili dječaka su socijalni radnici iz Centra za socijalni rad Banjaluka", istakao je direktor Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju "Čirkin Polje" Rajko Drinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije