Hronika

Dobili tek preliminarne rezultate vještačenja

Dobili tek preliminarne rezultate vještačenja
Dobili tek preliminarne rezultate vještačenja
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - Dok porodice petorice mladih Banjalučana, koji su u maju 2012. godine poginuli u stravičnoj avionskoj nesreći u naselju Zalužani, čekaju da im konačno bude saopšteno zašto je došlo do pada letjelice, Tužilaštvo BiH raspolaže tek preliminarnim rezultatima vještačenja, saznajemo u toj pravosudnoj instituciji.

Golgoti kroz koju već godinama prolaze svi koje je potresla smrt članova Padobranskog kluba Banjaluka još se ne nazire kraj, a u Tužilaštvu BiH navode da preduzimaju intenzivne aktivnosti u radu na ovom predmetu, odnosno na utvrđivanju krivične odgovornosti.

"Sada očekujemo da nam budu dostavljeni detaljan izvještaj i vještačenje, koje radi Fakultet za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. Nakon što dobijemo detaljno vještačenje, postupajući tužitelj će moći donijeti odluku o daljim aktivnostima", naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Omer Kulić, glavni istražilac vazduhoplovnih nesreća u BiH, podsjeća da je ranija istraga završena relativno brzo, te da je sva dokumentacija koja je prikupljena predata Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a odatle je proslijeđena u Tužilaštvo BiH.

"Tužilaštvo BiH je pokrenulo proces i tražilo adekvatne sudske vještake koji bi mogli da izvještače ono što je uradila komisija koju sam ja predvodio. Proces je, dakle, nastavljen pred Tužilaštvom BiH i tu više nema moje nadležnosti. Na potezu je to tužilaštvo", rekao je Kulić.

Ovaj stručnjak smatra da postoje krivci za tu tragediju.

"Tužilaštvo BiH, ukoliko smatra da ima odgovornosti od strane ljudi, pokreće krivične prijave protiv odgovornih osoba. A ja kao građanin smatram da mogu da kažem - pazite, poginulo je petoro djece! Pa, razmišljam, neko vozi auto kroz selo, zgazi dvije kokoške i odgovara za to. Pa valjda neko mora biti odgovoran i za ovu nesreću", naglasio je Kulić.

Roditeljima pokojnih Alena Crnalića (24), Nemanje Goronje (32), Stefana Karanovića (24), Nikole Stevića i Srđana Kosića, koji su poginuli u toj nesreći, bol ne jenjava.

Živko Stević, Nikolin otac, rekao je da nema smisla da se istraga sprovodi toliko dugo, jer je riječ o pet mladih života, a roditelji ne znaju apsolutno ništa o uzrocima te tragedije.

"Krajnje je vrijeme da nam konačno makar bude saopšteno dokle su istražioci došli sa poslom za koji su 'masno' plaćeni, jer nam ovo čekanje jako teško pada", rekao je ogorčeni otac.

Padobranci su, podsjetimo, izginuli pred očima svojih roditelja 20. maja 2012. godine, a tragedija se dogodila iza 13 časova, nedugo nakon polijetanja malog sportskog aviona tipa cesna i to na dijelu staze za automobilske i moto trke u Zalužanima.

Prema izjavama očevidaca, prvo se začulo brujanje aviona u vazduhu, a onda se pojavio i dim u avionu.

Očevici su ispričali da su nakon toga vidjeli kako se avion velikom brzinom obrušava prema tlu, te da je nakon pada letjelica eksplodirala. Ubrzo su se čuli jauci unesrećenih roditelja, a ova tragedija zaboljela je cijelu BiH i region.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije