Hronika

"Dokazano da su oteli, mučili i ubili Zejćirovića"

"Dokazano da su oteli, mučili i ubili Zejćirovića"
Foto: N.N. | "Dokazano da su oteli, mučili i ubili Zejćirovića"

BRČKO - Na suđenju Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića (30), u petak je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta počelo iznošenje završnih riječi, tokom kojih je brčansko tužilaštvo ocijenilo dokazanom krivicu optuženih za otmicu i ubistvo, kojem je prethodilo agresivno i bezobzirno mučenje mladića.

"S obzirom na krivična djela za koja ih terete i okolnosti pod kojima su počinjena, Tužilaštvo je od Suda zatražilo da optuženi, u skladu sa zakonom, budu adekvatno kažnjei", saopšteno je iz brčanskog tužilaštva.

Iz Tužilaštva su dodali da su zatražili izricanje dugotrajnog zatvora za Halilovića, Hukića i Djedovića, dok su za Šabanovića zatražili kaznu u zakonom propisanom maksimalnom trajanju od 20 godina.

Kako su dodali, Tužilaštvo se posebno osvrnulo na nalaze sudskih vještaka, koji su istakli da je Zejćirović usljed brojnosti povreda trpio jake bolove te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti.

Završnu riječ u ovom slučaju odbrana optuženih iznijeće u ponedjeljak, nakon čega će biti poznat datum objavljivanja prvostepene presude.

Optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića Tužilaštvo distrikta podiglo je 8. maja prošle godine, optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Optuženima se, prema Krivičnom zakonu distrikta, sudi za otmicu u sastavu grupe, s propisanom kaznom od jedne do 10 godina, te za svirepo ubistvo, za koje je zaprijećena kazna od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor.

Ta kazna se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme kada se zločin dogodio nije imao navršenu 21 godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije