Hronika

Došao na dogovor o ostvarivanju kontakta sa djetetom, udario radnika glavom

Došao na dogovor o ostvarivanju kontakta sa djetetom, udario radnika glavom
Foto: N.N. | Došao na dogovor o ostvarivanju kontakta sa djetetom, udario radnika glavom

BANJALUKA - Banjalučanin Đorđe Dakić uhapšen je danas nakon što je u prostorijama Centra za socijalni rad Banjaluka napao radnice, a O.B., jednog od radnika koji je pokušao da ga obuzda, udario glavom u lice, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako "Nezavisne" saznaju, muškarac je sa bivšom suprugom u jutarnjim satima bio u prostorijama Centra, gdje je trebalo da obavi razgovor sa stručnim licima kako bi u skladu sa zakonskim propisima regulisali prava i obaveze u vezi sa ostvarivanjem kontakta sa djetetom kada se desio incident.

Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad Banjaluka, za "Nezavisne" je potvrdila da su stranke bile razvedene, te da se incident desio neposredno prije sastanka u vezi sa dogovorom o ostvarivanju kontakta sa djetetom.

Kako nezvanično saznajemo, izrevoltirani muškarac najprije je počeo da psuje i vrijeđa psihologe i socijalne radnike, a kada su dvojica kolega došla da ga pokušaju obuzdati, fizički je nastrnuo na O.B., jednog od radnika Centra za socijalni rad.

Iz ove ustanove juče su naveli da je jedan od klijenata fizički napao stručne radnice koje su profesionalno vršile svoju dužnost.

"Puka je sreća što su se dvojica kolega našli tu i savladali napadača bez posljedica, te ga zadržali na zemlji do dolaska policije", naveli su iz ove ustanove.

Takođe su podsjetili da je prije nekoliko mjeseci socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Osijek stradala od ruke klijenta kojem je godinama pomagala.

"Prethodnih godina svjedoci smo nasilja nad stručnim radnicima u svim zemljama okruženja. Nažalost, pokazalo se da su nam potrebne drugačije prakse kako bi se zaštitili životi i stručnih radnika i korisnika usluga centara za socijalni rad", naveli su iz Centra.

Istakli su da je stručnim radnicima neophodno dati status službenih lica, a u svaki centar uvesti oružano obezbjeđenje i detektore metala.

"Dok se sistemski ne riješi ovaj problem, počinioci nasilja nad stručnim radnicima će se izvlačiti sa prekršajnom prijavom, kao što će to biti sa gospodinom koji je napao stručne radnike, a samo iz razloga jer su ga kolege spriječile da ubije nekoga! Ovo je ozbiljan problem jer su životi u pitanju i mora se hitno reagovati", zaključili su iz Centra.

Kako je potvrđeno iz Policijske uprave Banjaluka, juče im je prijavljeno da je osobu u Gundulićevoj ulici fizički napao Đ.D. iz Banjaluke.

Muškarac je uhapšen, a povrijeđeni radnik Centra je upućen u Službu hitne medicinske pomoći Banjaluka radi ukazivanja pomoći i utvrđivanja stepena povrede.

Kako su naveli iz policije, osumnjičeni je u Centru za socijalni rad Banjaluka narušio javni red i mir, verbalno vrijeđajući prisutne radnike Centra, nakon čega je glavom udario radnika O.B. u glavu i nanio mu povrede, a obaviješten je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Osude nasilja nad socijalnim radnicima

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, oštro je osudio napad na radnika u banjalučkom Centru za socijalni rad, upozorivši da je nedopustiv bilo kakav oblik nasilja nad stručnim radnicima prilikom obavljanja svog posla.

Istakao je da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku zaposlenima u centrima za socijalni rad i podržati rješenja koja bi spriječila ovakve vrste neprijatnosti.

Sindikalna organizacija Javne ustanove Centar za socijalni rad Banjaluka i Sindikat zdravlja i socijalne zaštite takođe su osudili porast nasilja nad radnicima centara.

"Pozivamo nadležne ustanove da daju svoj doprinos u sprečavanju nasilja nad radnicima Centra kroz uvođenje fizičkog i tehničkog obezbjeđenja radnika. Svi centri trebalo bi da imaju detektore za metal, preglede na ulazima, panik tastere i više radnika obezbjeđenja proširenih ovlaštenja", naveli su u saopštenju.

Ističu da korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita zaposlenih treba biti na prvom mjestu, a radnici centara nemaju status službenog lica.

"Napadi su u suštini usmjereni prema onima koji donose zakone i određuju kako će se tretirati korisnici socijalne zaštite", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije