Hronika

Drljača priznao ubistvo Rolda: Ne znam zašto sam mu prerezao grlo

Drljača priznao ubistvo Rolda: Ne znam zašto sam mu prerezao grlo
Foto: Arhiva / Ilustracija | Drljača priznao ubistvo Rolda: Ne znam zašto sam mu prerezao grlo
Ljiljana Radić

BANJALUKA – Uzeo sam nož, učinio rukom rez te povukao dole po Roldovu grlu. Lagano sam to uradio. Kajem se zbog toga i još mi nije jasno što sam to uradio, ispričao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu Rade Drljača (24), koji je priznao da je krajem prošle godine brutalno ubio Bruna Rolda (54) za kojeg je rekao da mu je "bio kao otac".

Prema njegovim riječima, prilikom zločina"nešto mu je puklo u glavi" kada je povukao nož po Roldovom vratu. Priznanje krivice prihvatilo je vijeće Okružnog suda, a izricanje presude zakazano je za petak.

Kako je optuženi rekao Rolda je smatrao kao oca sa kojim nije imao sukobe i taj dan bio je pijan ali ni samom mu nije jasno kako je to mogao uraditi.

Ispričao je da je u kući u kojoj se desio zločin živio sa Roldom, a kobne noći našao se sa Borisom Zorićem i Slobodanom Krnetićem te da su spavali  kada je došao Bruno Rold.

"Počeo je da galami i Krnetić ga je udario pesnicom i oborio. Ja sam mu udario par šamara, a onda  smo ga svi tukli rukama i nogama", priznao je Drljača.

Dodao je da su Zorić i Krnetić uzimali nož i govorili da će ubiti Rolda.

Prisjetio se kako je uzeo nož, učinio rez te povukao po Roldovu grlu dodajući da se ne sjeća svega jer je bio pjan.

Sanja Vukadinović Stojanović, vještak psihijatar, rekla je da je Drljača u vrijeme ubistva bio  smanjeno uračunljiv, te između ostalog navela da je više od 10 puta liječen na Klinici za psihijatriju.

Istakla je da je optuženi emocionalno nestabilna osoba, dijete razvedenih roditelja, odrastao je bez majke, a tokom života upotrebljavao je sve vrste droga i alkohola.

"Ne podnosi napetost i sklon je nasilnom ponašanju. Afekat gnjeva u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je pojačan tabletama i alkoholom", rekla je Vukadinović Stojanović dodajući da je bilo potrebno njegovo liječenje.

Ranko Drljača, otac optuženog, ispričao je da je njegov sin bolestan i da je ranije činio krivična djela.

Kako je rekao, molio je nadležne da ga liječe, pritvore ili sklone sa ulice jer će nekog ubiti, ali kako je ustvrdio niko ga nije slušao.

Aleksandar Jokić, branilac optuženog, zatražio je od suda da mu izrekne blažu kaznu i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od zavisnosti, dok je tužilac Dalibor Vrećo tražio strože kažnjavanje kao i Zlatko Rold, sin ubijenog Bruna koji nije zahtjevao nadoknadu štete.

Podsjećamo da se ovaj zločin desio 25. novembra prošle godine u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, a prema optužnici Zorić i Krnetić su ubistvo počinili kao saizvršioci.

Navodi se da su Drljača i Zorić dijelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Drljača se tereti i za paljevinu tijela i kuće zbog afekta gnjeva i alkoholisanosti, a Zorić zbog poremećaja ličnosti i zavisnosti od droge i alkohola. Postupak protiv Zorića i Krnetića je odvojen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije