Hronika

Drugi put bačena bomba na kuću advokata Faruka Balijagića

Drugi put bačena bomba  na kuću advokata Faruka Balijagića
Foto: N.N. | Drugi put bačena bomba na kuću advokata Faruka Balijagića
Nataša Tadić

TUZLA - U tuzlanskom naselju Kula sinoć oko dva sata bačena je bomba ispred kuće tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, koji je u bjekstvu u Hrvatskoj.

U eksploziji nije bilo povrijeđenih, ali je načinjena materijalna šteta, a motivi zasad nisu poznati.

Kako su kazali iz Uprave policije MUP-a TK, u utorak oko dva sata zaprimljena je prijava da je bačena eksplozivna naprava u tuzlanskom naselju Kula.

Povrijeđenih nije bilo, a uviđaj su obavili službenici OKP PU Tuzla koji nastavljaju rad na utvrđivanju identiteta i pronalasku osobe koja je bacila bombu. O svemu je obaviješten i dežurni kantonalni tužilac.

Da je bomba bačena ispred Balijagićeve kuće, potvrdila je za "Avaz" i njegova kćerka Belma Balijagić Džuho i rekla da ne zna ko je za to odgovoran.

"Mi smo zatečeni, a komšiluk je ogorčen. I njihova imovina je oštećena. Koliko sam čula od policije, 'kašikara' je bačena, ali nisam sigurna. Imamo video-nadzor. Čitavo susjedstvo je pokriveno video-nadzorom", kazala je ona te dodala da je njen otac najavio povratak iz Hrvatske u BiH, pa je možda to motiv i neka vrsta pritiska.

Ovo nije prvi put da je kuća Balijagića napadnuta. Tako je 2011. godine također bačena bomba i pucano na kuću te je načinjena materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić uhapšeni su 2015. godine, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo ih je teretilo za krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

Faruk Balijagić je optužen za podstrekivanje na izvršenje krivičnih djela, uključujući ubistvo, a nakon puštanja iz pritvora, pobjegao je Hrvatsku, gdje ima hrvatsko državljanstvo te nekoliko nekretnina.

Adi Balijagiću je suđeno u Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje je osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo, razbojništva i ugrožavanja sigurnosti. Vrhovni sud FBiH je poništio presudu i pustio ga na slobodu.

 Kantonalni sud u Sarajevu u ponovljenom suđenju u julu ove godine donio je presudu kojom se Ado Balijagić oslobađa svih optužbi po optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Faruk Balijagić i dalje tvrdi da je optužnica protiv njega montirana  te je zatražio da se vrati u BiH, ali da ne ide u zatvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije