Hronika

Državljani BiH uhapšeni zbog pomaganja ISIL-u

Državljani BiH uhapšeni zbog pomaganja ISIL-u
Državljani BiH uhapšeni zbog pomaganja ISIL-u

NJUJORK - Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje "Islamskoj državi", saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

Šest državljana BiH iz Sent Luisa, Čikaga i Njujorka uhapšeno je zbog sumnje da su slali novac i oružje, a među uhapšenima ima i muškaraca i žena starosti od 26 do 42 godine.

Svi su optuženi za zavjeru i finansiranje terorista. Oni su, navodno, slali oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdulahu Rami Pazaru, Bošnjaku koji je 2013. godine iz SAD otputovao u Siriju da bi se priključio "Islamskoj državi".

Osumnjičeni su, navodno, novac prebacivali u Tursku i Saudijsku Arabiju trećim osobama koji su ga kasnije slali pripadnicima "Islamske države".

"Pazara nije optužen u ovom slučaju, jer se vjeruje da mrtav. Sa osumnjičenima je komunicirao putem društvenih mreža, hvaleći se aktivnostima u Siriji, među kojima su ubistva i otmice", rekao je pomoćnik glavnog tužioca za nacionalnu bezbjednost Džon Karlin, prenio je AP.

Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića /40/ i njegove supruge Sedine /35/, Armina Harčevića /37/, Nihada Rosića /26/, Medihe Salkičević /34/ i Jasminke Ramić /42/.

Svi oni su rođeni u BiH, ali su imigrirali u SAD. Uhapšenima prijeti kazna zatvora od 15 godina i 250.000 dolara kazne.

Hodžić i Rosić su optuženi i za kovanje zavjere za ubistvo, te bi mogli dobiti i doživotnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije