Hronika

Državljanin BiH osuđen zbog pokušaja pridruživanja ID

Državljanin BiH osuđen zbog pokušaja pridruživanja ID
Foto: Ilustracija | Državljanin BiH osuđen zbog pokušaja pridruživanja ID

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je optuženi Amir Haskić proglašen krivim što je pokušao, ali je dobrovoljno odustao od izvršenja krivičnog djela protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Sud Bosne i Hercegovine se u krivičnom predmetu protiv optuženog Amira Haskića, oglasio nakon održanog glavnog pretresa.

Sud je optuženog Haskića proglasio krivim što je stvorio plan i obezbijedio potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine suprotno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te odlučio da se pridruži terorističkoj organizaciji Islamska država na području Sirije i Iraka, a koja organizacija je odlukom Savjeta bezbjednosti UN 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

To je učinio na način da je u drugoj polovini 2017. godine uspostavio komunikaciju sa ljudima iz Sirije, i to putem aplikacija "Telegram", "Viber" i "Facebook" koje je instalirao na svoj mobilni telefon, gdje je koristio korisničko ime "Alahov rob", te razmjenjivao poruke sa pripadnicima terorističke grupe ID, koje su za svrhu imale odlazak u Siriju i pridruživanje Islamskoj državi, a u kojima govori da će napustiti Bosnu i Hercegovinu, a potom će nakon što se pridruži ID zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine i kao pripadnik terorističke grupe na području Sirije učestvovati u oružanim sukobima koji se u toj državi odvijaju, ali je od toga dobrovoljno odustao, navode iz Suda BiH.

Haskić je uhapšen u decembru prošle godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije