Hronika

Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca

Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca
Foto: Ilustracija / Arhiva | Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca

​BANJALUKA - Goran Mirković (56) iz Gradiške osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je usmrtio sjekirom punca Milana Mudrinića (80) u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane.

Mirković se ranije teretio za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu. 

Međutim, Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu pa mu je na teret stavljeno pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljivosti i prekoračenju nužne odbrane. Teretili su ga da je  krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja. 

Prema optužnici Mirković, je krivično djelo počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon svađe sa puncem u svojoj kući u mjestu Brezik - Laminci. 

Navodi se da sa puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim u počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću. 

Sukob je spriječila supruga optuženog koja ga je gurnula u kuhinju, a oca izvela napolje. 

Dodaje se da je oštećeni po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati auto da ga ne može voziti.

Potom je prišao parkiranom golfu te cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo a onda cjepanicom udario optuženog Mirkovića.

Optuženi je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario punca u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane. 

Muškarac je od povreda preminuo tri dana kasnije.

Mirković je presudom je obavezan da supruzi isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude,a oduzeta mu je i sjekira kojom je počinio ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije