Hronika

Dvoje činovnika u Vladi Brčko distrikta osuđeni na godinu i po zatvora

Dvoje činovnika u Vladi Brčko distrikta osuđeni na godinu i po zatvora
Foto: Vlada Brcko distrikt | Dvoje činovnika u Vladi Brčko distrikta osuđeni na godinu i po zatvora

BRČKO - Radenko Nikolić (64) i Mira Čanak (56), osuđeni su na godinu i po zatvora jer su kao službenici Vlade Brčko distrikta propustima u naplati katastarskih naknada nanijeli štetu distriktu Brčko od 13.700 KM.

Za zloupotrebu položaja kojima su preduzeću "Has Comerc" Brčko pribavili imovinsku korist a na štetu distrikta, Nikolić je pravosnažno osuđen na godinu, a Čankova na šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo Brčko distrikta teretilo ih je da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade.

Nikolić je procesuiran jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjeva "Has Comerca" propustio nadzor nad radom podređene Čanak u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti.

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge.

U optužnici se navodi da je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata.

Radi se o poslovnoj zgradi u privredi površine od 2.664 metara kvadratnih i trafostanice u površini od 7 metara kvadratnih.

"Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužilaštvo je optužilo Nikolića i Čanak za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, oboje u prvostepenom postupku osuđeni na po godinu zatvora", naveli su iz Tužilaštva.

Dodaju da je Apelacioni sud distrikta Brčko odbio žalbu odbrane Radenka Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branioca Mire Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora.

Pravosnažnom presudom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja oni su, pored izrečenih kazni za to krivično djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu od 13.170KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije