Hronika

Detalji iz optužnice: "Džombić urgirao da se odobri kredit prezaduženoj firmi"

Detalji iz optužnice: "Džombić urgirao da se odobri kredit prezaduženoj firmi"
Foto: Arhiva | "Džombić urgirao da se odobri kredit prezaduženoj firmi"

BANJALUKA - Aleksandar Džombić, bivši predsjednik Vlade Srpske, optužen je da je, između ostalog, pozvao Milenka Pavlovića, tadašnjeg direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS), kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća "Energolinija", koje je bilo prezaduženo.

Navodi se to u optužnici Republičkog javnog tužilaštva protiv Džombića, koju je potvrdio Okružni sud u Banjaluci, a koja je u posjedu "Nezavisnih novina". Prethodno je, dodaje se, 10. novembra 2011. godine Kreditni odbor IRB RS odbio zahtjev "Energolinije" za dodjelu kredita, jer je bila prezadužena i imala je problema u izvršavanju obaveza, a koje su 30. septembra 2011. godine iznosile 35.559.623 KM. Sve je, dodaje se, jasno ukazivalo da postoji visok rizik da "Energolinija" neće biti u stanju da uredno vraća kredit.

"Optuženi je kao predsjednik Vlade Republike Srpske pozvao direktora IRB-a radi ubjeđivanja da zahtjev za kredit 'Energolinije' treba da prihvati, na šta ovaj nije želio da pristane, već je podnio ostavku na mjesto direktora IRB-a", ističe se u optužnici. Nakon toga je, dodaje se, "Energolinija" Zvornik 18. januara 2012. godine ponovo podnijela zahtjev za kredit IRB RS u iznosu od 19.476.650 KM.

"Potom je Džombić, u svojstvu premijera, 26. januara 2012. godine potpisao zaključak Vlade Srpske kojim se zadužuje IRB da ponovo obradi zahtjev za kredit 'Energolinije' i da se on uputi u proces odlučivanja, što je bio pritisak da se zahtjev za kredit 'Energolinije' ponovo razmatra i usvoji", navodi se u optužnici. Potom je, dodaje se, Odjeljenje za plasmane pravnim licima IRB RS dalo mišljenje po kome se "Energoliniji" može odobriti kredit do dva miliona maraka.

"Nakon toga je 13. februara 2012. godine Kreditni odbor IRB RS usvojio prijedlog po kome se Kreditnom odboru Skupštine akcionara IRB-a predlaže da 'Energoliniji', rukovodeći se finansijskim izvještajima i kreditnim potencijalom klijenta, uslovljavajući to i donošenjem odluke Garantnog fonda o davanju garancije od 1.500.000 KM, odobri kredit do 6.240.000 KM", navodi se u optužnici. Zatim je, navodi se u optužnici, Džombić kao predsjednik Vlade i predsjednik Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB RS ponovo napravio sporne poteze.

"Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS, pošto je prethodno uticao na članove ovog odbora da se takva odluka i donese, kojom se 'Energoliniji' odobrava kredit u iznosu od 19.400.000 KM", navodi se u optužnici, u kojoj se dodaje da je bio svjestan da je korisnik kredita kreditno nesposoban i da neće moći vraćati novac. Jemci su, ističe se, bili firme "Alumina" i "Alusil", a ugovor je potpisan 10. maja 2012. godine, nakon čega je 19.400.000 KM isplaćeno "Energoliniji" 31. maja.

"Sredstva su samo djelimično bila upotrijebljena za investiciju za koju su tražena i to 10.654.878 KM, a dio sredstava je iznesen iz BiH", navodi se u optužnici.

Potom je, dodaje se, "Energolinija" kao korisnik kredita iz vlastitih izvora izmirivala obaveze po ovom kreditu dospjele samo do novembra 2012. godine.

"Nakon toga je obavezu vraćanja preuzela 'Alumina', koja je tu obavezu izvršavala samo do 31. decembra 2014. godine", ističe se u optužnici. Pri tome je, naglašeno je, nanesena šteta u iznosu nevraćenog kredita IRB-u RS od 19.400.000 KM, na čiji teret je pala obaveza vraćanja kredita, pošto vraćanje glavnice kredita nije bilo ni počelo. Džombić, kojeg terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, rekao je da optužnicu još nije ni dobio.

"Nisam dobio optužnicu kući. Kada je pročitam, mogao bih se izjasniti", rekao je Džombić za "Nezavisne novine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije