Hronika

Slučaj "Zimzograd": Macura ponovo pred sudom zbog "terorizma na Instagramu"

Slučaj "Zimzograd": Macura ponovo pred sudom zbog "terorizma na Instagramu"
Foto: N.N. | Slučaj "Zimzograd": Macura ponovo pred sudom zbog "terorizma na Instagramu"

BANJALUKA - U ponovljenom postupku suđenja Banjalučaninu Milanu Macuri optuženom za pokušaj terorizma, banjalučki Okružni sud prihvatio je danas dokaze iz ranijeg postupka protiv njega te završnu riječ u ovom slučaju zakazao za novembar.

Njemu se ponovo sudi jer mu je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu kojom je bio osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog pomenutog krivičnog djela.

Budući da na današnjem ročištu tužilaštvo niti odbrana nisu imali primjedbe niti nove dokaze, sudija Snježana Kudrić prihvatila je ranije izveden dokazni postupak kada je saslušano i više svjedoka, te za 12. novembar zakazala iznošenje završne riječi.

Macurin branilac Dragan Stupar rekao je danas u sudnici da je njegov branjenik poslije događaja preživio veliki stres zbog čega je često boravio u bolnici.

Ovo je inače bio i prvi postupak za terorizam koji se vodio pred pravosuđem Republike Srpske i to nakon što je društvenoj mreži Instagram Macura napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva "C4" i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" i raznijeti se.

Presuda je ukinuta na osnovu žalbe odbrane,  a u obrazloženju presude Vrhovni sud RS je, između ostalog, naveo da biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj.

Zato je ovaj slučaj ponovo vraćen pred Okružni sud u Banjaluci.

"Da bi se radilo o krivičnom djelu terorizma, nije dovoljno samo da neko lice preduzme radnju prijetnje, već je potrebno utvrditi da li je tu prijetnju preduzelo u namjeri, odnosno u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske" naveo je Vrhovni sud RS.

Navodi da ne proizilazi da je spornu poruku optuženi objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, koja činjenica predstavlja bitan elemenat krivičnog djela terorizam.

"Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi.....Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda", napisao je, između ostalog, Macura, a ubrzo je i uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije