Hronika

Električni trotineti i biciklisti pod pojačanom kontrolom policije

Električni trotineti i biciklisti pod pojačanom kontrolom policije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Električni trotineti pod pojačanom kontrolom policije

BANJALUKA - Policijska uprava Banjaluka u okviru preventivne kampanje koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", od 23. do 26. jula, sprovodiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu saobraćaja bicikala, mopeda, lakih motocikala, motocikala i električnih trotineta, saopšteno je iz ove PU.

Kako su naveli, posebna pažnja biće usmjerena na korištenje električnih trotineta u javnom saobraćaju. U slučaju da se zateknu na kolovozu, vozači istih će biti sankcionisani po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

"S obzirom na to da je u proteklom periodu evidentirana saobraćajna nezgoda s posljedicama po lica u kojoj je dijete upravljalo električnim trotinetom, kao i da se u saobraćaju koristi sve veći broj istih, napominjemo da njihov pojam nije zakonski definisan te da se električni trotineti smatraju sredstvima za igru i zabavu. Mogu se koristiti na privatnim posjedima i na površinama za igru, te izuzetno na trotoarima ukoliko se kreću brzinom ljudskog hoda i na način da ne ugrožavaju pješake", saopšteno je iz PU Banjaluka.

Električni trotineti koji se koriste suprotno zakonskim propisima biće privremeno oduzeti, upozoravaju iz policije.

"Pažnja će biti usmjerena i na vozače bicikala, jer su evidentirani česti prekršaji učinjeni od strane biciklista, a koji se odnose na vožnju bicikla trotoarom, prilikom prelaska pješačkog prelaza ne silaze sa bicikla, od prvog sumraka ne nose svjetloodbojne prsluke, a posebno da na javnom putu učestvuju biciklom djeca mlađa od 12 godina", navodi se u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske propise, a u cilju zaštite svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije