Hronika

Epilog akcije "Šiša": Na meti službenici UIO BiH

Epilog akcije "Šiša": Na meti službenici UIO BiH
Foto: Arhiva | Epilog akcije"Šiša": Na meti službenici UIO BiH

BANJALUKA - Akcijom kodnog naziva "Šiša" obuhvaćeno je deset osoba, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i osumnjičeni su da su duži vremenski period uvozili akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na terenu, vrše pretrese na većem broju lokacija na području Bosne i Hercegovine.

"Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220.  i krivičnom djelom carinska prevara iz člana 216. KZ BiH", navode iz Tužilaštva.

Nakon okočanja pretresa, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.

"Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, radi na predmetima u borbi protiv koruptivnih krivičnih djela, naročito u oblasti gdje su za koruptivne radnje osumnjičene ovlaštene službene osobe u institucijama BiH", dodaju iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije