Hronika

Epilog skandala na Tehnološkom fakultetu: Krivična prijava protiv "poljubac referenta"

Epilog skandala na Tehnološkom fakultetu: Krivična prijava protiv "poljubac referenta"
Foto: Velibor Tripić | Epilog skandala na Tehnološkom fakultetu: Krivična prijava protiv "poljubac referenta "
Nikola Vidačković, Bojana Živanić

BANJALUKA - Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka studenti Banjalučkog univerziteta podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv Velimira Balabana, referenta u studentskoj službi Tehnološkog fakulteta, zbog zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja

"Tužilaštvo je formiralo predmet i dodijelilo ga u dalji rad postupajućem tužiocu", kazala je Maja Đ. Vidović, portparol Okružnog tužilaštva.

O Balabanovim napadima na studentkinje Tehnološkog fakulteta, traženju poljubaca kako bi im ovjerio ispit, pozivanju u stan i slanju neprimjerenih poruka progovorilo je nekoliko djevojaka, a pokazale su i dokaze.

Iako su mnogi i ranije znali za njegovo neprimjereno ponašanje, do podnošenja prijave ništa konkretno nije preduzeto.

Ljiljana Vukić, dekan Tehnološkog fakulteta, rekla je da je Balaban problematična osoba koja se slično ponašala i na Mašinskom fakultetu, gdje je ranije bio zaposlen.

"Bio je incident s jednom studentkinjom prošle godine, ona je pisala izjavu i mi smo po toj prijavi imali razgovor s njim pa je dobio pismeno upozorenje uz obećanje da se više neće tako ponašati", kaže Vukićeva.

Balaban je očigledno nastavio sa svojim ponašanjem, uprkos obećanju.

"Čim smo saznali za novi slučaj, pozvali smo oca djevojke koja je prijavila slučaj da dođe na razgovor ovdje kod nas, ona je napisala izjavu, a poslije toga su još tri studentkinje na studentskom forumu pisale o njegovom ponašanju. Balaban je uzeo bolovanje čim je vidio da se situacija zahuktava", ističe Vukićeva.

Balaban će, prema njenim riječima, ići na Disciplinsku komisiju.

"Nakon toga on se, ako se ja pitam, na fakultet više neće vratiti", kazala je Vukićeva.

Iz Rektorata su juče rekli da su od strane Tehnološkog fakulteta neformalno obaviješteni o nedoličnom ponašanju jednog radnika koji je raspoređen u administrativnoj službi.

"U najkraćem roku biće pokrenut disciplinski postupak i izrečena odgovarajuća sankcija", naveli su iz Univerziteta Banjaluka.

Odgovorili su i na izjavu dekanese Tehnološkog fakulteta, koja je rekla da nisu ni željeli Balabana za radnika te da im ga je "Univerzitet nametnuo".

"U konkretnom slučaju premještanje je urađeno prije mandata rektora Milana Mataruge, zato ne možemo komentarisati. Takođe, Rektorat nije dobio nikakve konkretne prijave", kažu u Rektoratu.

Stanko Stanić, bivši rektor, koji je premjestio Balabana sa Mašinskog na Tehnološki fakultet, kazao je da je on tada bio predsjednik Sindikalne organizacije Mašinskog fakulteta te da je, po informacijama koje je dobio od dekana, protivzakonito raspolagao sredstvima, to jest da je digao pare s računa Sindikata.

"Međutim, sve to ostalo je na indicijama, bez konkretnih dokaza", rekao je Stanić, pa ga je morao premjestiti.

Jedna od studentkinja Tehnološkog fakulteta kazala je da su ga prozvali "poljubac referent", jer se neprimjereno ponašao.

"Na početku smo se smijali tome i šalili se o 'poljubac referentu' kada idemo u studentsku službu. Poslije smo vidjeli da se u stvari radi o veoma bolesnom ili poremećenom čovjeku", kazala je ona.

Njen kolega kazao je da su svi znali šta Balaban radi, ali kao javnu tajnu.

"To su znali i profesori, a ne samo studenti", kazao je on.

Grupa studentkinja s kojima je novinar "Nezavisnih" juče razgovarao ispred zgrade fakulteta rekla je da bi ih Balaban odmjeravao kada bi otišle da prijave ispit i da su se uvijek neprijatno osjećale.

Telefonom smo pozvali Balabana kako bismo čuli njegov komentar, ali, iako je rekao da ga pozovemo za narednih deset minuta, poslije nije odgovarao na pozive.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije