Hronika

FUP upozorava građane: "Nigerijske prevare" sve učestalije

FUP upozorava građane: "Nigerijske prevare" sve učestalije
Foto: fancycrave1/Pixabay | FUP upozorava građane: "Nigerijske prevare" sve učestalije
N.M.

Federalna uprava policije upozorila je građane da su sve učestalije prevare putem interneta poznate kao "Nigerijske prevare", objavljeno je na stranici Federalne uprave policije.

Kako je objašnjeno, ova vrsta prevara vrši se putem e-maila, društvenih mreža, ali i drugih komunikacijskih kanala na internetu.

"U posljednjim slučajevima 'Nigerijskih prevara' s kojima je upoznata Federalna uprava policije, radilo se o tzv 'ljubavnim prevarama'. Izvršenje ovog krivičnog djela je usmjereno prema pojedincima koji su usamljeni ili koji traže ljubav. Na različitim društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje prevaranti su kreirali lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce", navodi FUP.

Kakoje navedeno, nakon što pažljivo odaberu profil žrtve, upoznavajući određene detalje o toj osobi, poput podataka o prijateljima, interesovanjima i statusu, započinju komunikaciju, koja ima za cilj doprijeti do emocije pomenutih osoba, te ih na taj način pridobiti za ostvarivanje novčane koristi.

"Komunikacija traje sve do trenutka kada prevaranti predlože slanje paketa na vašu adresu tražeći vaše lične podatke. Prevaranti obično koriste službene dokumente prilikom svakog od navedenih zahtjeva", pojašnjeno je na stranici FUP-a.

Dalje se navodi da ukoliko žrtva pristane, počinju zahtjevi za raznim novčanim transakcijama koje se na početku tiču transfera pomenutog paketa, ali vremenom postaju prijetnje i ucjene koje se tiču ličnog integriteta žrtve, koja s ciljem "rješavanja problema" uplaćuje dodatne novčane iznose.

"Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal", navodi Uprava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije