Hronika

Pratite nas na Google news

Uhapšeni saradnici Pramoda Mitala i članovi Upravnog odbora GIKIL-a

Uhapšeni saradnici Pramoda Mitala i članovi Upravnog odbora GIKIL-a
Foto: Ilustarcija | FUP zbog oraganizovanog kriminala uhapsio tri osobe
S.V.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhapsili saradnike Pramoda Mitala koji je optužen za višemilionski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), javljaju federalni mediji.

FUP je ranije saopštio da su uhapšene tri osobe, navodeći samo njihove inicijale. Riječ je o osobama I.V. (53), M.P. (42) i I.B. (43).

Prema informacijama koje prenosi portal "Klix.ba", po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području opština Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Opštinski sud u Tuzli.

Prema nezvaničnim informacijama koje je pomenuti portal navodno dobio u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko hapšenja.

Dodaje se da se Vukšić i još dvije dosad uhapšene osobe sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Konkretno, piše "Klix", Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od firme GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

On je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Šristi Mital, kćerki vlasnika kompanije GSHL Pramoda Mitala koji je u julu ove godine hapšen po nalogu Tužilaštva TK, nakon čega je platio kauciju za izlazak iz pritvora.

U Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mitala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije