Hronika

Fadil Fatić podnio prijavu zbog spora nad vlasništvom zgrade

Fadil Fatić podnio prijavu zbog spora nad vlasništvom zgrade
Foto: Screenshot | Fadil Fatić podnio prijavu zbog spora nad vlasništvom zgrade

SARAJEVO - Fadil Fatić, zamjenik direktora Federalnog zavoda za statistiku, podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv nekoliko ljudi zbog, kako je navedeno, nezakonitog knjiženja nekretnine koja je pripadala Republičkom zavodu za statistiku iz perioda socijalističke Jugoslavije.

Prijava je podnesena protiv direktora Federalnog zavoda za statistiku, načelnika opšine Stari grad i ovlaštene osobe Opštinskog suda u Sarajevu, a u obrazloženju je navedeno da imovina bivše države pripada BiH, te da se ne može na ovakav način prepisati vlasništvo.

"Postupak, odnosno način retroaktivnog upisa i pravni osnov 'nelegalnog uknjiženja' dovodi u vrlo ozbiljnu sumnju u zloupotrebu položaja i službenog ovlaštenja rukovodilaca tri institucije, jer su inicirali, organizovali i dozvolili upis vlasništva na osnovu ništavnog i nepotpunog rješenja opštine Stari grad u postupku takozvane legalizacije bespravno izgrađenih objekata", navedeno je u prijavi.

Naglašeno je da postupak utvrđivanja navedenog u ime Agencije za statistiku BiH, odnosno države BiH vodi Pravobranilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije