Hronika

Pratite nas na Google news

Fikretu Abdiću produžen pritvor

Fikretu Abdiću produžen pritvor
Foto: N.N. | Fikretu Abdiću produžen pritvor
Zlatan Čekić

BIHAĆ- Kantonalni sud u Bihaću je bez održanog ročista i prisustva odbrane, ponovo donio odluku o nastavku pritvora načelniku Općine Velika Kladuša, Fikretu Abdiću.

Vrhovni sud FBiH je djelimično uvažio žalbu Abdićeve odbrane na raniju odluku pomenutog suda koji mu je pritvor produžio za još dva mjeseca, te ju je 29. septembra poništio i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Međutim, Kantonalni sud je ponovo donio identičnu odluku, a Abdićeva odbrana ponovo najavila žalbu.

Njegovi branioci su ranije tražili izuzeće Kantonalnog suda navodeći kao razlog političku pristrasnost, ali je taj zahtjev odbijen od viših pravosudnih instanci.

Podsjećamo da su nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić, proveli mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu, dok je Abdiću pritvor produžen.

 Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

 Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije.

Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s isražnim organima i potom pušteni na slobodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije