Hronika

Firmu ojadio za 118.000 KM na odvozu otpada

Firmu ojadio za 118.000 KM na odvozu otpada
Foto: Anadolija | Firmu ojadio za 118.000 KM na odvozu otpada

ZENICA - Himzo Halać zvani Himi iz Zenice optužen je da je, radeći u lokalnom preduzeću "Alba Zenica" kao komercijalista za prodaju usluge odvoza otpada, tu firmu oštetio za 117.955,40 maraka.

Protiv Halaća, koji nije osuđivan, Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Kako se navodi, on je dijelio račune, naplaćivao usluge odvoza otpada te sukcesivno prisvajao novac naplaćen od građana u rejonu koji je dužio.

"U pitanju je 38 naseljenih mjesta i ulica u tom rejonu s ukupno 1.966 korisnika usluga 'Alba Zenice' iz Zenice", precizirano je u optužnici.

Kako se pojašnjava, optuženog terete da je korisnicima usluge dolazio na kućna vrata te im tokom naplate davao jedan primjerak uplatnice odnosno talona na kojem je bio njegov potpis s pečatom koji je dužio, kao i datum plaćanja usluge. Ali...

"Drugi primjerak uplatnice je zadržavao za sebe te dio tako naplaćenog gotovog novca nije predavao glavnoj blagajni preduzeća, što je bio dužan učiniti prema Instrukciji o postupanju i radu lica angažovanih za dostavljanje i naplatu računa korisnicima usluga odvoza kućnog otpada kod 'Alba Zenice'", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je na taj način pribavio sebi imovinsku korist od 117.955,40 KM, za  koliko je oštetio firmu "Alba Zenica".

"Dakle, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio je novac koji mu je povjeren u službi, čime je počinio pronevjeru u službi", ističe se u optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije