Hronika

Fočaci "sigurnim dojavama" zaradili optužnice

Fočaci "sigurnim dojavama" zaradili optužnice
Foto: N.N. | Fočaci "sigurnim dojavama" zaradili optužnice

FOČA - Protiv šest Fočaka Opštinski sud u Zenici potvrdio je optužnice Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zbog kladioničarskih prevara, po kojima je Foča u posljednje vrijeme postala poznata.

Najprije je potvrđena optužnica protiv Fočaka  Predraga Mandića, Nenada Kunarca i Veljka Salamadije zbog prevara, a nekoliko dana kasnije i protiv njihovih sugrađana Dejana Vukovića, Velemira Simovića i Rajka Bodiroge.

Iako je policija već zadala dobre udarce kladioničarskoj mafiji te uhapsila desetine prevaranata koji su uzimali novac naivnih građana "sigurnim dojavama", njima su i danas preplavljene društvene mreže, a uprkos apelima policije, građani na te prevare i dalje nasjedaju.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Vukovića, Simovića i Bodirogu terete za krivično djelo prevara.

"Optužnicom se navedena lica terete da su 20. decembra 2018. godine u Zenici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli u zabludu Č.H. da se kladi i uplaćuje novac na osnovu oglasa sa Facebook profila 'Sigurni parovi za dobitak'", naveli su iz Tužilaštva.

Prvo ga je kontaktirao Vuković i rekao da mu je spreman pomoći, ali da mora uplatiti 100 evra putem brze pošte na njegovo ime, a da će zauzvrat dobiti 9.500 evra na kladionici koja se igra u Sloveniji.

Č.H. je, prema optužnici,  uplatio 100 evra u Zenici na ime Dejan Vuković.

"Dana 21. decembra 2018. godine ponovo ga je kontaktirao i rekao mu da je ostvario dobitak u iznosu od 9.500 evra, ali da mora uplatiti još 1.900 KM na ime Velemira Simovića, a u skladu sa dogovorom i uputama Dejana Vukovića i Rajka Bodiroge, koji novac je podizao Velemir Simović u Goraždu, iako su znali da nije Č.H. ostvario nikakav dobitak", navodi se u optužnici.

U optužnici protiv Mandića, Kunarca i Salamadije navodi se da su tokom oktobra i novembra 2018. godine u Zenici u dogovoru prevarili L.S. i naveli ga  da se kladi i uplaćuje novac, a prethodno su ga kontaktirali sa Facebook profila "Sigurni parovi za dobitak".

"L.S. je vjerujući u to u više navrata uplaćivao novčane iznose na ime Nenad Kunarac i Veljko Salamadija. Bili su svjesni da novac koji je uplaćivao L.S. neće koristiti i uplaćivati na osnovu navedenog Facebook oglasa, jer isti do danas nije primio obećani iznos od 26.000 evra, nego je na svoj telefon dobijao prijeteće poruke i zahtjeve za uplatu određenog iznosa novca", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je slučaj prijavio policiji i na ovaj način oštećeni je prevaren za 16.779,72 KM.

Podsjećamo da je Policijska uprava Foča u proteklom periodu u akciji "Dojava" nadležnim tužilaštvima podnijela više od 180 izvještaja o krivičnim djelima protiv desetina osoba koje su se bavile ovakvim prevarama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije