Hronika

Gazibari uslovna kazna zatvora

Gazibari uslovna kazna zatvora
Foto: Zlatan Čekić | Gazibari uslovna kazna zatvora

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je Osmana Gazibaru, zaposlenika preduzeća "Ortho medicco" iz Cazina, na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine s rokom provjere od pet godina zbog izvršenja krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te krivotvorenja službene isprave.

Također, osuđenom je naložena i obaveza plaćanja troškova krivičnog postupka.

Gazibara je jedan od optuženih u predmetu kojeg Tužilaštvo USK još vodi protiv Sanela Okića, Ante Šantića, Asima Redžepovića, Mustafe Ibrahimpašića, Sanela Mušića, Adnana Mušića, Arifa Okića, Nurfeta Krkalića, Sanela Murića, te farmaceutskih firmi "Ortho medicco" iz Cazina i "Bauerfeind" iz Bihaća.

Pomenuta lica, od kojih su neka ljekari, a druga zaposlenici pomenutih firmi, terete za krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebu položaja i ovlaštenja te krivotvorenje službene isprave.

U optužnici se navodi kako su svi oni, djelujući kao grupa, pribavljali lične podatke pacijenata s utvrđenim dijagnozama na osnovu kojih su ti pacijenti mogli ostvariti pravo na ortopedsko pomagalo. Međutim, kod tih pacijenata nije postojala stvarna potreba za nabavkom takvih pomagala, ali su se fiktivne usluge njihove nabavke i izrade fakturisale Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, koji ih je plaćao.

Na taj način, kako se navodi u optužnici, dvjema farmaceutskim kućama pribavljena je protivpravna finansijska korist od oko 90.000 maraka. Tužilaštvo je, kako se navodi, cijeneći okolnosti počinjenih krivičnih djela, prihvatilo sporazum o priznanju krivice s Gazibarom, jer se optuženi obavezao na saradnju i svjedočenje u predstojećem krivičnom postupku na okolnosti koje su mu poznate u odnosu na ostale optužene iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije