Hronika

General strepio od Trampovih pogrešnih odluka

General strepio od Trampovih pogrešnih odluka
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | General strepio od Trampovih pogrešnih odluka

VAŠINGTON - Prije i poslije napada na Kapitol hil 6. januara, američki general Mark Milej, svojevremeno načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, preduzeo je korake da spriječi Donalda Trampa da "pođe putem pogrešnih odluka" i pokrene nuklearni rat ili napad na Kinu, pišu ugledni novinari Vašington posta, autori nove knjige o bivšem američkom predsjedniku.

Svoju treću knjigu o Donaldu Trampu, koja bi trebalo da bude objavljeno sljedeće nedjelje, napisao je veteran afere Votergejt Bob Vudvard s koautorom Robertom Kostom, kolegom takođe reporterom Vašington posta.

Nakon prve dvije knjige u seriji o Trampu, najnovije izdanje pokriva kraj Trampovog predsjednikovanja i početak prvog mandata Džozefa Bajdena u Bijeloj kući, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Vudvard i Kosta prikazuju generala Marka Mileja, načelnika zduženog generalštaba američkih oružanih snaga koji je siguran da je Tramp nakon izbora doživio "ozbiljan mentalni pad".

Milej je navodno mislio da je predsjednik postao "maničan", jer se izdirao na saradnike i zvaničnike i konstruisao svoju alternativnu stvarnost o beskrajnim izbornim zavjerama.

Autori pišu da se general Milej zabrinuo da bi Tramp mogao postati "neuračunljiv" zbog čega je upozorio više vojne strukture da računaju s tim da se "nikada ne zna šta je predsjednikov pokretački motiv".

Vašington post je objavio da je Milej čak uputio nekoliko "tajnih telefonskih poziva" svom kineskom kolegi, generalu Li Žuočengu, kako bi potvrdio da Vašington neće napasti Kinu.

Jedan poziv je navodno obavljen 30. oktobra 2020. godine, četiri dana prije izbora, a drugi 8. januara, dva dana nakon što su Trampove pristalice napale Kongres, pokušavajući da ponište izborni poraz.

Milej je navodno obećao kineskom generalu da će ga upozoriti ukoliko dođe do napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije