Hronika

Ginekologu godina dana robije za smrt porodilje

Ginekologu godina dana robije za smrt porodilje
Foto: N.N. | Ginekologu godina dana robije za smrt porodilje

BANJALUKA - Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja porodilje Tode Milanković (21) koja je preminula 2015. godine.

Ovu informaciju je  za "Nezavisne" potvrdila Jelena Despotović portparol tog Suda.

Sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužilaštva, a preinačena je presuda Okružnog suda Doboj u pogledu pravne kvalifikacije kao i visine kazne.

Naime, Šaran je presudom Okružnog suda u Doboju krajem prošle godine bio osuđen na dvije godine zatvora, a krivim je proglašen za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći počinjeno iz nehata, dok je pravosnažnom presudom  za krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Perema presudi, on je 2. februara 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi Milankovićevu, koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolisao tokom njene trudnoće, primio radi kontrole.

"Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim časovima 2. februara 2015. godine, poslije čega se ona vaginalno porodila oko 18 časova", navodi se u presudi.

Kako se dodaje, taj porođaj trajao je duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa kod porodilje, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umjesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

"Za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu imati uticaj na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga - bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata", navodi se u presudi za Šarana.

To je, dodaje se, dodatno uticalo na atoniju uterusa, te povećalo opseg krvarenja.

"Šaran je nakon što je egzaktno postavio hemostatski šav na laceracije cerviksa, učinio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje, pa je tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći uputio u dobojsku bolnicu", stoji u presudi.

Iz tih razloga, dodaje se, porodilja je u toku boravka u porodilištu u Derventi i u toku transporta iskrvarila i ušla u ireverzibilni, to jeste nepovratni hemoragijski šok i prije samog dolaska u bolnicu u Doboju.

"Ona je 2. februara 2015. godine u 21.58 u dobojskoj bolnici preminula usljed spoljašnjeg iskrvavljenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice", zaključuje se u presudi.

Komentarišući presudu, Cvjetin Božić, otac preminule Tode, rekao je za "Nezavisne" da je visina kazne i ranijom presudom bila niska, a sada je još i smanjena.

"Tuga, šta bih vam drugo rekao. I ono je bilo malo, sada je još manje. Mog djeteta nema, ništa ga vratiti ne može, ali neka barem bilo kakvu kaznu dobije, bar za nešto nek odgovara", rekao je ogorčeni otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije