Hronika

Godinu dana od smrti trudnice Ilijane Manojlović u Banjaluci tužilaštvo nije završilo istragu

Godinu dana od smrti trudnice Ilijane Manojlović u Banjaluci tužilaštvo nije završilo istragu
Foto: Ilustracija | Godinu dana od smrti trudnice Ilijane Manojlović u Banjaluci tužilaštvo se ne oglašava

BANJALUKA - Ni poslije godinu dana istrage Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije donijelo tužilačku odluku u okviru istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović (39) iz Banjaluke, koja je od sepse preminula 18. aprila 2020. u UKC Republike Srpske.

Rukovodilac odnosa s javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović, za "Novosti", kaže da je predmet aktivan, i da se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca.

“Predmet je u fazi istrage”, kaže Đaković Vidovićeva.

Pojašnjava da su tužilaštvu nedavno dostavljeni rezultati medicinskog vještačenja koje je, po nalogu OJT Banjaluka, izvršio Medicinski fakultet u Beogradu.

“Nakon analize svih prikupljenih dokaza, kao i medicinskog vještačenja koje je dostavio Medicinski fakultet u Beogradu, tužilaštvo će odlučiti o daljim radnjama kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka”, rekla je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju "Novosti", istraga se i dalje vodi pod oznakom "KTA" - kojom se označavaju predmeti sa neodređenom kvalifikacijom krivičnog djela ili počiniocem, ali ukazuju na protivpravnu radnju. Upravo zbog toga u tužilaštvu ne mogu da odgovore ko je konkretno obuhvaćen istragom, jer nije donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv konkretne osobe, niti za konkretno krivično djelo. Odluka o tome će, u najvećoj mjeri, zavisiti od nalaza medicinskog vještačenja koje bi trebalo da ukaže da li su u tretmanu i liječenju Manojlovićeve načinjeni propusti, i ko je za njih odgovoran.

Manojlovićevoj je 16. aprila prošle godine u UKC RS urađena amniocenteza (punkcija kroz trbušnu duplju kojom se uzima uzorak plodove vode). Bila je u 18. nedelji trudnoće i poslije amniocenteze je puštena kući. Dolazi do komplikacija i sutradan se zbog drhtavice i visoke temperature ponovo javlja lekaru. Isti dan je hospitalizovana, a njeno stanje se naglo pogoršava, da bi 18. aprila preminula u 10.35 od sepse. Njen suprug Boris Manojlović slučaj prijavljuje tužilaštvu i pokreće se istraga.

Povodom smrti trudnice Ministarstvo zdravlja RS formiralo je Komisiju za stručni nadzor UKC RS koja u izveštaju konstatuje da je Ilijana tretirana u skladu s mogućnostima, i da su "ispoštovane sve medicinske procedure". Međutim, Komisija konstatuje nedostatke u vidljivosti pisanih procedura, prikazanih protokola u dijagnostikovanju i liječenju pojedinih stanja. Uočene su nepreciznosti u vođenju dokumentacije, kao i u komunikaciji između zdravstvenih radnika i klinika. Pomalo kontradiktorno se konstatuje da su procedure ispoštovane, ali su dati predlozi za prevazilaženje uočenih nedostataka. Predlozi obuhvaćaju "apsolutno poštovanje pravila struke", i poboljšanje timskog rada i komunikacije među zaposlenima. Komisija u izvještaju konstatuje da je Ilijana tokom amniocenteze dva puta ubadana sterilnim iglama, što nije navedeno u otpusnoj listi, uz ocjenu da to "nije od posebnog medicinskog značaja".

Boris Manojlović, suprug pokojne Ilijane, razočaran je činjenicom da se istraga ni poslije godinu dana nije pomjerila s polazne tačke.

“Postavlja se pitanje zašto se na medicinsko vještačenje čekalo toliko dugo? Niko nije osumnjičen i svi ljekari su saslušavani kao svjedoci, a neko mora snositi odgovornost. Jasno mi je da tužilaštvo ne može odmah kvalifikovati djelo, ali to nije urađeno ni poslije godinu dana istrage zbog čega gubim povjerenje u rad pravosuđa”, istakao je Manojlović.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije