Hronika

Gorjeli poljoprivredno gazdinstvo u Prnjavoru i šuma u Novom Gradu

Gorjeli poljoprivredno gazdinstvo u Prnjavoru i šuma u Novom Gradu
Foto: Ilustracija | Gorjeli poljoprivredno gazdinstvo u Prnjavoru i šuma u Novom Gradu

PRNJAVOR - U požaru koji je izbio na poljoprivrednom gazdinstvu vlasništvo D.J. iz Prnjavora nije bilo povrijeđenih, a utvrđeno da je izbio usljed kvara na elektroinstalacijama.

Požar koji je policijskoj stanici Prnjavor prijavljen juče oko 06,34 časova u mjestu Velika Ilova, lokalizovan je od strane Teritorijalne vatrogasne jedinice Prnjavor.

"Na licu mjesta izvršen je uviđaj kojim je utvrđeno da je do požara došlo usljed kvara na elektroinstalacijama i samozapaljenja PVC ormarića u kojem su se nalazili osigurači i zaštitne sklopke. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka", navodi se u saopštenju.

Osim ovog požara i Policijskoj upravi Prijedor isti dan prijavljeno je da je prije nekoliko dana u mjestu Sokolište opština Novi Grad došlo do požara u borovoj šumi privatnog vlasništva usljed čega je izgorjelo na desetine borovih stabala.

"Izvršenim uviđajem te preduzetim mjerama i radnjama utvrđeno je da je požar izazvao Lj.A. iz Sokolišta paleći korov i nisko rastinje na parceli u blizini borove šume usljed čega je došlo do nekontrolisanog širenja vatre", navodi se u saopštenju PU Prijedor.

Dodaju da je na ovaj način Lj.A. je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj. 

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane da pripremanje poljoprivrednih parcela i uređenje imanja obavljaju za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama gdje vatru mogu kontrolisati.

Podjećaju da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno - spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije