Hronika

Govorio tužiteljki da je kepec, psovao i prijetio da će je ubiti

Govorio tužiteljki da je kepec, psovao i prijetio da će je ubiti
Foto: Arhiva | Govorio tužiteljki da je kepec, psovao i prijetio da će je ubiti

TRAVNIK - Jasmin M. osuđen je na tri mjeseca zatvora jer je vrijeđao tužiteljku i prijetio joj da će je ubiti, te mu je zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti ovu prvostepenu nepravosnažnu presudu izrekao Opštinski sud u Travniku.

Optuženom se stavljalo na teret da je 20. oktobra 2022. godine oko 8.40 časova u prostorijama Opštinskog suda u Zenici, u hodniku ispred sudnice, ozbiljno prijetio da će napasti R.B., tužiteljku Kantonalnog tužilaštva Zeničkodobojskog kantona.

Prema optužnici, u prisustvu supruge K. U., dok su čekali početak ročišta za izjašnjenje o krivici, tužiteljki R.B., koja je postupala u tom predmetu i koja je čekala u hodniku ispred sudnice, glasno je uputio psovke i prijetnje.

"Nakon toga je tužiteljka pozvala službenike Sudske policije, koji su došli iz prizemlja zgrade, i zatražila zaštitu od njih", navodi se u optužnici.

Sudski policajci I.Č. i J.Z. su prišli do njega i legitimisali ga.

Jasmin M. je nastavio i dalje da prijeti i vrijeđa tužiteljku govoreći: "Ti si obično đubre, kolišna si, ista si kepec, kojoj treba k.... ", zbog čega su ga sudski policajci upozoravali na nedolično ponašanje, govoreći da prestane.

Međutim, Jasmin M. je to ignorisao te je nastavio da prijeti tužiteljki riječima: "Ja ću te naći i neće na ovome stati. "

"Ako policijski službenici podnesu prijavu, ja ću je ubiti", dovikivao je optuženi, zbog čega se tužiteljka jako uznemirila i osjetila strah i nelagodu.

Sud je donio pomenutu nepravosnažnu presudu po optužnici Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359, stav 1, Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, nezadovoljno odlukom provstepenog suda, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uložilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog odluke o kazni, s prijedlogom da Kantonalni sud u Novom Travniku pobijanu presudu Opštinskog suda u Travniku preinači u odluci o krivičnopravnoj sankciji i optuženom Jasminu M. izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije