Hronika

Građani strahuju od povratka migranata

Građani strahuju od povratka migranata
Foto: N.N. | Građani strahuju od povratka migranata

SARAJEVO - Duge cijevi, policijski psi, brojna vozila i racija opisuju dramu koja se odvijala danas u sarajevskom naselju Stup, gdje je policija u privatnoj kući u Ulici Munira Gavrankapetanovića zatekla 175 migranata i sprovela ih u migrantski centar u Blažuju.

Iako je u ranim jutarnjim satima sprovedena opsežna policijska akcija u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, tokom dana veliki broj migranata je ponovo pokušao ući u objekat, u čemu ih je spriječila policija.

"Ovo je naša svakodnevica već skoro godinu dana. Vlasnik objekta na nelegalan način okuplja na stotine migranata, koji 24 sata defiluju naseljem. Navodno im i naplaćuje boravak. Svakodnevne su tuče i nasilje. Naoružani su, gađali su se ciglama prije dvije noći i razbili staklo na jednom od objekata. Mi sa strahom izlazimo na ulicu. Noću samo ako je prijeko potrebno", kazali su građani jedne od zgrada u naselju Stup.

Ekipa "Nezavisnih" danas je nakon policijske akcije na ulazu u objekat zatekla dva policijska vozila. Vlasnika objekta nismo pronašli, ali su nam građani rekli da je on pričao sa policijom i da im je navodno rekao da će nastaviti da radi isto.

I naša ekipa je bila svjedok velikog broja migranata koji su nakon akcije pokušavali da se vrate u objekat. Navodno je grupa koja je odvedena u jutarnjim satima odmah pješke iz Blažuja krenula prema Stupu, zbog čega je, kako "Nezavisne" saznaju, Policijska uprava Ilidža zatražila i dodatnu podršku od kolega iz Policijske uprave Novi grad Sarajevo.

"U jutrošnjoj akciji ukupno 175 lica je pronađeno na lokaciji. Jedno lice je na kriminalističkoj obradi zbog sumnje da je počinilo krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Ostala lica i objekat su pretreseni. Lica su prevezena u migrantski centar u Blažuju. Akcija je izvedena u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove", rekao je juče za "Nezavisne" Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, iz istog objekta su 28. februara u sličnoj akciji odvedena 154 migranta, koji su se isti dan vratili. Jedan migrant, državljanin Alžira, 10. marta je prevezen u bolnicu nakon masovne tučne grupe migranata koja je izbila ispred pomenutog objekta. Prošle godine jedan je migrant nastradao nakon pada sa balkona ovog objekta.

Građani, kako kažu, strahuju od ponavljanja istog scenarija, a iz policije su nam rekli da čekaju reakciju Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove.

"Sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove provjerite informacije u vezi sa pečaćenjem ovog stambenog objekta. Migranti se na pomenutoj lokaciji ne mogu ponovo pojaviti ako bude objekat zapečaćen. Diranje pečata je krivično djelo", kazao je Hadžiabdić.

"Aktivnosti ovakve prirode će se nastavljati i tokom narednog perioda na području Kantona Sarajevo, a sve kako bismo preventivno djelovali na eventualno vršenje krivičnih djela, odnosno sprečavanje da osobe neovlašteno izdaju smještaj migrantima te da budu sankcionirane od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove", kazali su iz MUP-a KS.

Iz ove uprave "Nezavisnim" su rekli da su njihovi inspektori učestvovali  u akciji, te je tom prilikom u stambeno-poslovnom objektu u naselju Stupsko brdo proveden nadzor iz nadležnosti kantonalnog sanitarnog i tržišno-turističkog inspektora.

"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja inspektori su poduzeli zakonom predviđene mjere, koje podrazumijevaju i donošenje mjere zabrane obavljanja djelatnosti", rečeno je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije