Hronika

Gradonačelnik Tuzle ispitan u Tužilaštvu

Gradonačelnik Tuzle ispitan u Tužilaštvu
Foto: N.N. | Gradonačelnik Tuzle ispitan u Tužilaštvu

TUZLA - Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona saslušan u svojstvu osumnjičenog za protivzakonito posredovanje. Ovoj pravosudnoj instituciji Imamovića je prijavio Enver Bijedić, bivši direktor tuzlanske Direkcije za obnovu i izgradnju.

U Tužilaštvu TK navode da je istraga pokrenuta na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, pa je formiran predmet.

"Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i općine Tuzla", pojasnio je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Afera u vezi sa stambeno-poslovnim objektom "15. maj" u Tuzli traje godinama. Gradnja zgrade počela je još 2007. godine. Građani koji su kupili stanove i prostore nikada nisu uselili, a pravdu su tražili protestima na ulici i prijavama pravosudnim institucijama. Ovaj objekat gradili su Građevinska firma "Gipromm" i Direkcija za obnovu i izgradnju, koja je bila javno preduzeće, koje je kasnije otišlo u stečaj. Kupce stanova u SPO "15. maj" nije iznadio poziv na saslušanje Imamovića, jer kako kaže Adisa Mehanović, vlasnica stana u ovoj zgradi, i Imamović ali i Enver Bijedić krivi su što i nakon 10 godina ona ne može ući u stan koji je platila. "Mi smo kao Udruženje '15. maj' prije tri godine predali krivičnu prijavu protiv deset lica, među kojima su i Imamović i Bijedić. Tužilaštvo sada treba da ispita ko je više kriv, a ko najviše", kazala nam je Mehanovićeva.

Bijedić tvrdi da je sporni kredit od 1,2 miliona maraka iskorišten za gradnju Panonskih jezera  i da je to dovelo  do velikih problema u kasnijem poslovanju Direkcije. U nalazu Finansijske policije upravo je ovaj kredit označen kao sporan.

On je danas takođe ispitan u Kantonalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka.

Kantonalno tužilaštvo saopštilo je takođe da je danas ispitan i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić na okolnosti koje su navedene u naredbi o sprovođenju istrage.

Iz Tužilaštva navode da su donijeli naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije