Hronika

Grbić - Zabranili mi da idem na vjerski obred

 Grbić - Zabranili mi da idem na vjerski obred
Grbić - Zabranili mi da idem na vjerski obred

ZENICA - Željko Grbić porijeklom iz Bosanskog Petrovca, koji zbog ubistva počinjenog 1992. godine u tom gradu služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, tvrdi da mu je onemogućen odlazak u kapelu na vjerski obred.

"Ja se nalazim u vanjskom paviljonu, a pravoslavna i katolička kapela su u krugu zatvora, pa smo je svi mi, i katolici i pravoslavci, redovno posjećivali i tako je rađeno unazad dugi niz godina. Niko nam do danas nije dao nikakvo objašnjenje zašto nam je to ukinuto", naveo je Grbić u pismu koje je poslao "Nezavisnim".

On ističe da se zbog ovog problema obraćao na niz adresa, uključujući i Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH, ali da još ništa nije urađeno.

On još tvrdi da se u zeničkom zatvoru krše i druga prava, zbog čega se žalio i upravi ove ustanove.

"Zatvorena je sekcija gdje sam radio i ja sam prebačen na radno mjesto ekonomije jer mi je vaspitač jedino to mjesto ponudio iako sam mu rekao da je ono teško za mene s obzirom na moje zdravstveno stanje. Još sam mu pokazao papir koji sam dobio od doktora na kojem piše da sam oslobođen težih fizičkih poslova", naglašava Grbić.

Iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH navode da im se Grbić, između ostalog, obratio zbog činjenice da je radno angažovan na ekonomiji na težim poslovima, iako po mišljenju ljekara ove poslove ne može da obavlja.

On je, kako kažu u Instituciji ombudsmana, još naveo da smatra da mu nije pružena adekvatna zdravstvena zaštita jer nije upućen na fizikalnu terapiju, a za operativni zahvat uprava ne želi da snosi troškove.

"Takođe navodi da od uprave nije dobio ozljedni list za ozljedu nastalu na radnom mjestu, te da ishrana u vanjskom paviljonu nije prilagođena osuđenicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, a ovi osuđenici, takođe, ne mogu obavljati vjerske obrede svaki dan jer u vanjskom paviljonu gdje su smješteni nema kapele", kazala je Rada Kafedžić, pomoćnik ombudsmana i šef Odjela za praćenje prava pritvorenika/zatvorenika.

Prema njenim riječima, Grbić je naveo i da je 2012. godine napisao molbu za pomilovanje, ali da odgovor nikad nije dobio.

"U vezi s navodima osuđenog Grbića zatraženo je izjašnjenje uprave Zavoda, a dalje mjere i odluke o eventualnim povredama prava bit će poduzete nakon prijema odgovora uprave KPZ Zenica u skladu sa pravilima postupka Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH", ističe Kafedžićeva.

S druge strane, iz rukovodstva KPZ Zenica kažu da iz razloga bezbjednosne prirode u zadnjih mjesec dana osuđene osobe u unutrašnji krug ovog zavoda mogu ulaziti organizovano, uz pratnju zatvorske policije, kada za to postoje opravdane potrebe kao što su odlazak ljekaru, prisustvo vjerskom obredu koji vodi svešteno lice i slično.

"Time je onemogućeno pojedinačno ulaženje u krug Zavoda bilo kojoj osuđenoj osobi sa vanjskog paviljona u bilo koju svrhu dok traju razlozi sigurnosne prirode", ističu iz KPZ Zenica.

Kako dodaju, Grbiću je ljekar preporučio da ne radi na hladnim mjestima i teže fizičke poslove, što na ekonomiji nije slučaj. U međuvremenu je, kako ističu, Grbić radno angažovan kao redar u zavodskom krugu.

"Nisam ubica"

Željko Grbić kaže da je osuđen za ubistvo Saliha Ibrašimovića, ali da to ubistvo nije počinio, niti je u njemu učestvovao.

"Nadam se da ću to jednog dana dokazati. Evo, već osmu godinu sam u zeničkom zatvoru", naglašava Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije