Hronika

Hapšenja i saslušanja u slučaju "Alumina"

Hapšenja i saslušanja u slučaju "Alumina"
Foto: Arhivska fotografija | Hapšenja i saslušanja u slučaju "Alumina"

ZVORNIK - Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Zvornik uhapsili su šest osoba u vezi sa slučajem "Alumina", potvrđeno je u MUP-u RS.

Uhapšeni su Sonja i Nenad Rubež, Gordana Vuković, Cvjetko Marinković, Pajo Petković i Čedomir Zelenović.

Kako saznajemo, nakon saslušanja ovih lica Tužilaštvu BiH će biti dostavljena dopuna izvještaja od 7. juna ove godine, kada je Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv ovih lica.

U MUP-u RS kažu da je šest lica privedeno zbog sumnje da su izvršila krivična djela zloupotrebe službenog pložaja ili ovlaštenja te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

"Sva lica sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu činila udruženje formirano sa ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, a u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za lice V.R. iz Litvanije", saopšteno je iz MUP-a.

Prema pisanju pojedinih medija, radi se o Vladimiru Romanovu, većinskom vlasniku Ukio bankas, koji je preko nekoliko privrednih društava iz Litvanije i s Britanskih Djevičanskih Ostrva protivpravnu imovinsku korist stečenu vršenjem krivičnih djela s uhapšenim licima ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu, čime je prikrio njihovo nezakonito porijeklo.

"Sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih djela kriminalno udruženje oštetilo privredna društva FG 'Birač', 'Alumina', 'Mehanika', 'Alusil', 'Birač energo', Rudnik boksita iz Srebrenice za iznos od najmanje 188.000.000 KM", saopšteno je iz MUP-a RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije