Hronika

Hapšenje u Stanarima nakon međunarodne istrage

Hapšenje u Stanarima nakon međunarodne istrage
Foto: Ilustracija | Međunarodna akcija: Osumnjičen za izradu i unošenje kompjuterskih virusa i pranje novca

Lice čiji su inicijali R.P. iz Stanara lišeno je slobode u međunarodnoj policijskoj istrazi zbog sumnje da je izvršio krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa i pranje novca.

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na lica koja vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišeno lice R.P. iz Stanara, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R.P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu od oko 37.000 KM u raznim apoenima KM i evra.

U saopštenju iz MUP-a se navodi da je izvršeno i blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa licima sa područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta u svrhu kreiranja mreže zaraženih računara ("Botnet") nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, lice lišeno slobode je pušteno na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Radislavu Pejčiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije