Hronika

Hirurg osumnjičen za smrt pacijenta

Hirurg osumnjičen za smrt pacijenta
Hirurg osumnjičen za smrt pacijenta

TUZLA - Protiv hirurga na Klinici za uho, grlo, nos (ORL) UKC Tuzla N.S. pokrenuta je istraga zbog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi u vezi s nesavjesnim liječenjem, što je dovelo do smrti pacijenta Slaviše Kandića (21) iz Milića, potvrdila je Jasna Subotić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Kandić je u UKC Tuzla podlegao 7. jula prošle godine, gdje je iz zvorničke bolnice dovezen zbog gušenja, kojem ljekari u Zvorniku nisu mogli utvrditi uzrok. Saznajemo da je u UKC Tuzla operativni zahvat izvršio ljekar Nedžad S., koji je i osumnjičen da je iz nehata uzrokovao smrt Kandića.

U početku se vjerovalo da je Kandićeva smrt, odnosno gušenje, nastupilo kao posljedica saobraćajne nesreće koju je mladić u Milićima doživio u aprilu te godine.

Stoga je Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo pokrenulo istragu protiv drugog vozača Aleksandra Mitrovića, ali je obdukcija, koju je uradio sudski vještak Radenko Vuković iz Novog Sada, pokazala da je uzrok ljekarska greška počinjena u UKC Tuzla.

U Tužilaštvu Istočno Sarajevo su, zbog osnovane sumnje da se radi o smrću izazvanom usljed krivičnog djela, predmet proslijedili tuzlanskom tužilaštvu.

"N.S. je izvršio hiruršku intervenciju i otvorio dušik, usljed čega je došlo do prodora vazduha sa posljedičnim pritiskom vazduha na pluća, što je dovelo do kolapsa - skupljanja pluća nakon čega je nastupila smrt pacijenta", kažu u tuzlanskom tužilaštvu.

Ranka Kandić, majka nesretnog Slaviše, sjeća se da joj je, njoj nepoznati ljekar, rekao da moraju operisati njenog sina, kako bi počeo normalno disati.

"Rekao je da ga moraju rezati, a da će nakon toga vidjeti šta dalje treba da rade", kaže Ranka.

Nakon smrti njenog sina, kaže Ranka, niko u tuzlanskoj bolnici joj nije obrazložio kako je do toga došlo, niti joj je ikad predočen obdukcioni nalaz. Vuković, koji je na listi stalnih sudskih vještaka RS, je konstatovao da je Kandić, nakon operativnog zahvata, umro u roku od pet minuta.

"Skoro mi je dolazio neki inspektor iz Zvornika da pita da li se pridružujemo gonjenju tog mladića koji je učestvovao u udesu. Rekli smo da ga ne krivimo, jer se saobraćajne nesreće svakom događaju. Želimo da krivac plati za smrt našeg sina, ali mi više nemamo snage pokretati bilo šta i proživljavati sve ponovo", rekla je Ranka.

Doktor Nedžad S. je saslušan u tuzlanskom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog i u svoju odbranu će dostaviti drugi nalaz i mišljenje o pacijentu Kandiću. Taj nalaz će sačiniti sudski vještak Fuad Brkić, koji je direktor Klinike za ORL UKC Tuzla.

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzla kažu da će i Brkićev nalaz uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o eventualnom podizanju optužnice.

Juče smo pokušali kontaktirati Nedžada S. u UKC Tuzla, ali je bio u operacionoj sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije