Hronika

Hoće li Milenko Tomić uspjeti da izbjegne isplatu odštete djevojčici

Hoće li Milenko Tomić uspjeti da izbjegne isplatu odštete djevojčici
Foto: Arhiva | Hoće li Milenko Tomić uspjeti da izbjegne isplatu odštete djevojčici

BIJELJINA - Okružni sud u Bijeljini uopšte nije odlučivao o zahtjevu da "zaledi", odnosno privremeno blokira imovinu Milenka Tomića, bokserskog trenera iz Bijeljine, koji je osuđen na 12 godina robije po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju.

Potvrdila je to za "Nezavisne novine" bijeljinska advokatica Tatjana Savić, koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, a koja je, u suštini, tražila da se njemu blokira imovina kako je ne bi mogao prodati ili pokloniti do momenta dok se žrtvi ne plati šteta.

Isti sud, da paradoks bude još veći, u svojoj prvostepenoj presudi, nije donio ni odluku o imovinsko-pravnom zahtjevu, pa se sada nametnulo novo pitanje: Da li je Tomićeva imovina još njegova i ukoliko ju je kojim slučajem nekom poklonio ili prodao, kako će obeštetiti djevojčicu ako mu to sud naredi u parničnom postupku?

Štaviše, nevjerovatan slučaj iz Bijeljine ima još jedan zaplet, a to je da drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A on je u bjekstvu.

"U ime oštećene podnijela sam imovinsko-pravni zahtjev, radi naknade štete i tražila da Sud donese privremenu mjeru i mjeru obezbjeđenja na način da mu se zabrani otuđenje imovine dok se ne odluči o imovinsko-pravnom zahtjevu i dok se isti ne naplati. Međutim, sud o tom zahtjevu, koji se odnosi na donošenje privremene mjere i mjere obezbjeđenja na imovinu, uopšte nije odlučio. Taj zahtjev nije ni usvojen ni odbijen. Prosto nije odlučeno o tom zahtjevu", kaže Savićeva za "Nezavisne novine".

Prema riječima advokatice, Sud je o privremenoj mjeri bio dužan da odluči odmah, a ne da o tome obavijesti tada optuženog, a sada nepravosnažno osuđenog Tomića.

"Međutim, Sud ne da nije odlučio odmah, nego je njega obavijestio da tražimo blokadu imovine. Imajući u vidu da je očigledno spremao bjekstvo, vjerujem da je imovinu otuđio na bilo koji način, odnosno poklonio, prodao i slično", navela je Savićeva.

Ali ni to nije sve. Sud je, podsjetimo, prvostepenom presudom uputio djevojčicu da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parnici.

"To je protivno najnovijoj sudskoj praksi, gdje se, pogotovo kod seksualnih zločina, dosuđuje naknada štete da bi se izbjeglo ponovno svjedočenje u parničnom postupku. Mi planiramo izjaviti žalbu protiv takve odluke Suda. Međutim, o toj žalbi neće biti odlučeno, jer se mora čekati da se njemu dostavi presuda, da bi uopšte Vrhovni sud odlučivao o svim žalbama, jer o svim žalbama odlučuje jedinstveno, a ne parcijalno. Imajući u vidu da je on u bjekstvu i da mu se presuda ne može dostaviti, cijeli postupak će sad biti pauziran", rekla je Savićeva.

Sa druge strane, iz Okružnog suda u Bijeljini poručili su da sud isključivo svoje stavove i razloge iznosi u svojim odlukama, a to su presude i rješenje.

"Imajući u vidu navedeno, postupajuće vijeće će i po ovom pitanju dati razloge na navedeni način pa ćemo biti u mogućnosti razmotriti vaš upit nakon izrade presude u ovom predmetu", rečeno je za "Nezavisne novine" iz bijeljinskog suda.

Podsjetimo, oštre kritike za ovaj postupak, koji je trajao duže od dvije godine, imalo je i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, koje je upozoravalo da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka.

Kada su prošle dvije godine, iscrpljene su zakonske mogućnosti da se Tomiću produži pritvor i on je poslat u kućni pritvor, gdje su ga obilazili policajci.

"Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina su, prema rješenju Okružnog suda u Bijeljini, dva puta dnevno provjeravali prisustvo na kućnoj adresi M.T. iz Bijeljine. Dana 27. marta 2024. godine u večernjim časovima utvrđeno je da on nije na kućnoj adresi", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Bijeljina.

U toku je, dodaju, potraga za njim.

"Nakon što je utvrđeno da M.T. nije na adresi, bez odgađanja je obaviješten Okružni sud u Bijeljini i od tog momenta policijski službenici intenzivno tragaju za njim", kazali su ranije za "Nezavisne novine" iz bijeljinske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije