Hronika

Petoro djece zadržano u bolnici zbog trovanja hranom

Petoro djece zadržano u bolnici zbog trovanja hranom
Foto: Ilustracija | I petoro djece zadržano u bolnici zbog trovanja hranom

TUZLA, MAGLAJ - Na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano deset osoba, od kojih je petoro djece, zbog trovanja hranom u objektu brze prehrane u Srebreniku.

Svim pacijentima je zajedničko da su konzumirali hranu iz objekta "Fresh", koji je trenutno zatvoren.

"Među oboljelima, a koji su svi dobrog zdravstvenog stanja, bez životne ugroženosti, pretežno su osobe sa područja opštine Srebrenik i jedan manji broj sa područja Gračanice", rekao je u petak Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Od 28. avgusta u Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla počeli su pristizati pacijenti sa regije četiri općine Tuzlanskog kantona sa simptomima koji su upućivali na bakterijsko trovanje hranom.

Po riječima Seada Ahmetagića, načelnika Klinike, tretirano je 36 pacijenata koji su ambulantno pregledani, neki od njih su prošli kroz dnevne bolnice, a nakon dobijanja adekvatne terapije vraćeni su na kućno liječenje.

Ljekari u prijemnoj ambulanti Klinike za zarazne bolesti saznali su od pacijenata da su u Srebreniku u objektu brze prehrane "Fresh" konzumirali različitu hranu, uključujući doner kebabe, sendviče, a najveći dio njih je potvrdio da je kao prilog uzimao majonezu.

"Na sanitarnoj inspekciji je da ispita i utvrdi šta je moglo biti razlog trovanja hranom kod ovih pacijenata. U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla dobio sam informaciju da još nema izolacije uzročnika bolesti kod hospitaliziranih pacijenata jer je obrada materijala u toku. Ali, klinički to najviše ide na bakterijsko trovanje hranom koje se često dešava, a to je salmoneloza", rekao je Ahmetagić.

Zbog masovnog trovanja hranom, na području Srebrenika zvanično je proglašena epidemija. S obzirom na to da TK nema sanitarnog inspektora koji bi obavio posao, nadležnost je prebačena na federalnu inspekciju.

"Obavljen je detaljan inspekcijski nadzor od strane federalnog sanitarnog inspektora i federalnog inspektora za hranu, te su uzeti uzorci hrane za mikrobiološku analizu. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, ugostiteljskom objektu za koji se sumnja da je izazvao trovanje izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti do momenta okončanja postupka. Inspekcijskom nadzoru prisustvovali su i pripanici MUP-a TK - Policijske stanice Srebrenik, te kantonalni veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona", saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Još jedan slučaj trovanja ovih dana je uznemirio javnost jer, kako je "Klix" objavio, osam radnika maglajske fabrike "Natron-Hayat" primljeno je u četvrtak oko 15.30 u Dom zdravlja Maglaj sa žalbom na trovanje hranom, potvrđeno im je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Oni su potom upućeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici, gdje su hospitalizirani.

Prema nalogu dežurnog kantonalnog tužioca, Policijska stanica Maglaj dobila je nalog da provede istragu u kompaniji "Natron-Hayat".

"Da li je trovanje zbog hrane nastalo u kompaniji ili negdje drugo, još nije poznato dok ne dobijemo zvanične rezultate. Možda se trovanje desilo i negdje usput, možda je hrana stajala u pogonu gdje su visoke temperature. Rezultati analize će pokazati šta se tačno desilo", kazali su nam iz Inspekcije općine Maglaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije